UOČI OTVARANJE NOVE SEZONE: Klimatski aktivisti bacili boju na milansku...

(...) opernu kuću La Scala.

  • Šareni svijet

  • 07. Dec. 2022  07. Dec. 2022

  • 0

Aktivisti protiv klimatskih promjena u Italiji u srijedu su bacili boju na ulaz slavne milanske operne kuće La Scala uoči otvaranja sezone, saopćila je lokalna policija. 

Aktivisti su posljednjih mjeseci organizovali proteste širom Evrope, ponekad ciljajući na muzeje i umjetnička djela pozivajući na strožiju akciju u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Pokret Ultima Generazione (Posljednja generacija) rekao je da su odgovorni za proteste u Milanu, prenosi Reuters.

Tokom prošlog mjeseca, ista grupa prosula je supu na Van Goghovo djelo u Rimu, bacila crnu tekućinu na sliku Gustava Klimta u Beču i prosula brašnom sportski automobil koji je naslikao američki pop umjetnik Andy Warhol koji je bio izložen u Milanu.

Policija je rekla da je privela pet osoba nakon incidenta u La Scali, te su brzo uklonili boju s ulaza u pozorište.

La Scala će u srijedu otvoriti sezonu 2022.-23. izvedbom ruske opere "Boris Godunov" koju je komponovao Modest Musorgski.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...