MAGAZIN "TIME" ZELENSKOG PROGLASIO ZA OSOBU GODINE: Ovo je obrazloženje

Uredništvo časopisa kaže da se radilo o najlakšoj odluci o osobi godine u dugo vremena.

  • Svijet

  • 07. Dec. 2022  07. Dec. 2022

  • 0

Američki časopis Time proglasio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i "duh Ukrajine" osobom 2022. godine.

Uredništvo časopisa kaže da se radilo o najlakšoj odluci o osobi godine u dugo vremena.

"Neovisno o tome ispunjava li vas borba za Ukrajinu nadom ili strahom, Volodimir Zelenski potaknuo je svijet na način koji nismo vidjeli desetljećima. U tjednima nakon što su ruske bombe počele padati 24. februara, njegova odluka da ne pobjegne iz Kijeva, nego da ostane i prikuplja potporu bila je odlučujuća", stoji u obrazloženju uredništva.

"Od njegove prve objave na Instagramu 25. februara, koja je dokazala da su njegova vlada, ali i civilno društvo netaknuti i na svom mjestu, pa sve do dnevnih govora koje je videovezom održavao u parlamentima, Svjetskoj banci i na dodjeli nagrada Grammy, ukrajinski predsjednik bio je svugdje. Njegova informacijska ofenziva promijenila je geopolitički sustav te pokrenula val akcija koji je zapljusnuo cijeli svijet", navelo je uredništvo Timea.

"U svijetu koji definiraju podjele dogodilo se okupljanje oko jednog cilja, oko zemlje koju neki izvana nisu mogli pronaći na karti. U UN-u je invaziju osudila 141 zemlja. Samo su diktature stale uz Moskvu - Sjeverna Koreja, Sirija, Eritreja i Bjelorusija. Velike kompanije masovno su se povukle iz Rusije te izbrisale milijarde u prihodima", objavio je Time.

"Financijska, materijalna, humanitarna i vojna pomoć krenula je prema Ukrajini. Stranci su primali izbjeglice, restorani su hranili gladne, liječnici su stizali kako bi pomogli s ranjenima. Ukrajinska zastava proširila se društvenim mrežama te osvijetlila spomenike od Tokija do Ohia", navodi Time.

"Duh Ukrajine utjelovili su bezbrojni pojedinci u zemlji, ali i izvan nje", naveo je Time obrazlažući počast ne samo Zelenskom nego i svima onima koji su utjelovili duh solidarnosti s Ukrajinom, kako Ukrajincima, tako i strancima.

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...