POTVRĐENO ZA "SB": Tužilaštvo KS predložilo mjere zabrane za Gavrankapetanovića i ostale

Njih četvero se terete za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te zloupotreba položaja i ovlasti.

  • Vijesti

  • 09. Dec. 2022  

  • 4

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je od Kantonalnog suda da izrekne mjere zabrane za uhapšene u okviru akcije "Magnet", potvrdila je za "Slobodnu Bosnu" glasnogovornica ove institucije Azra Bavčić.

Kao što je poznato, u okviru akcije Magnet uhapšeni su bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović, bivši premijer KS Fikret Musić, bivši ministar zdravstva KS Zlatko Vuković i direktorica Stručnih nemedicinskih službi KCUS-a Muvedeta Čedić-Butmir, za koje su zatražene mjere koje obuhvataju zabranu međusobnog kontaktiranja, kao i zabranu kontaktiranja sa svjedocima u ovom predmetu.

Podsjećamo, akciju Magnet proveli su pripadnici SIPA-e po nalogu Tužilaštva KS, a uz asistenciju FUP-a i MUP-a KS. Nakon saslušanja u prostorijama SIPA-e Gavrankapetanović i Musić su predati u nadležnost Tužilaštva KS, dok su Vuković i Čedić-Butmir pušteni, ali i dalje imaju status osumnjičenih osoba. 

Njih četvero se terete za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te zloupotreba položaja i ovlasti. Oni se sumnjiče da su u toku 2011. i 2012. godine provodili javne nabavke za KCUS mimo važećih zakona.

Osim toga, Tužilaštvo KS je ranije vodilo istragu protiv Gavrankapetanovića, sumnjičeći ga da je u periodu od 2004.-2010. godine provodeći javne nabavke mimo zakona oštetio KCUS za 23,5 miliona KM, ali u ovom slučaju nikada nije podignuta optužnica. U istoj istrazi sumnjičen je da je na nezakonit način zaposlio 260 osoba na KCUS-u, a da je sa pojedinim uposlenicima sklapao menadžerske ugovore.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...