NOVU BOLNICU U TREBINJU ŽELE NA POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: "Ovo je jedan klasičan primjer korupcije"

“Ovo je jedan klasični primjer korupcije. Katastar i Pravobraniteljstvo RS zloupotrijebili su svoj položaj i ovlaštenja. Oni nisu nadležni da zemljište koje se vodi pod državom Bosnom i Hercegovinom, prebacuju na vlasništvo RS", napominje Srbo Škero.

  • Društvo

  • 09. Dec. 2022  09. Dec. 2022

  • 3

Povodom međunarodnog dana borbe protiv korupcije "Pokret za restituciju Trebinje“ organizirao je konferenciju za medije kako bi ukazao na zloupotrebe od entitetskih i gradskih vlasti u Trebinju koji na poljoprivrednom zemljištu namjeravaju izgraditi novu bolnicu. Član pokreta Srbo Škero kaže da su prikupili brojne dokaze kojim se krši zakon, zbog čega su podnijeli i krivične prijave, te da od svoje borbe neće odustati.

Ovo je jedan klasični primjer korupcije. Katastar i Pravobraniteljstvo RS zloupotrijebili su svoj položaj i ovlaštenja. Oni nisu nadležni da zemljište koje se vodi pod državom Bosnom i Hercegovinom, prebacuju na vlasništvo RS. Mi smo zbog toga i podnijeli kaznene prijave, apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, tu je sve jasno. Opet ponavljam da je ovo klasičan primjer korupcije zato što su zloupotrijebili svoje položaje. Ovo je sve na institucijama BiH, tamo se donose te odluke. Visoki predstavnik u BiH donio je odluku da se ne smije raspolagati državnom imovinom, pogotovu poljoprivredno zemljište. Zakon je tu čist i zakon je na našoj strani po tom pitanju”, istakao je za Hercegovina.info Srbo Škero.

Nasljednici zemljišta kažu da je gradnja na tom zemljištu apsurdna iz dva razloga: blizina rijeke koja uzrokuje opasnost od poplava, te činjenica da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Oni dodaju da je bolnica samo paravan. Stvarni cilj je da se sve poljoprivredno zemljište na atraktivnim lokacijama dodijeli tajkunima.

"Ta je zemlja s mukom stečena, mnogi su ostavili živote po rudnicima u Americi da bi to stekli. Sada su se pojavili tajkuni, hoće da to krčme, da svojim miljenicima i svojoj obitelji, da tu zemlju prenose”, kaže Mišo Ilijić iz “Pokret za restituciju Trebinje”.

Kako bi se njihov problem riješio, članovi pokreta ponovo su pozvali vlasti u RS da stave na red zakon o restituciji koji je već sedam godina na čekanju.

“Zakon o arondaciji u članku broj 1 i članku broj 2 kaže - zemljište se oduzima isključivo u poljoprivredne svrhe i isključivo u korist poljoprivrednog kombinata Trebinje. U ovom momenti zemljište treba da se pretvori u građevinsko zemljište, poljoprivredni kombinat kao takav više ne postoji. Što to znači? Kada su nam oduzeli, oduzeli su nam za to i iz tog razloga, kad su prestala oba razloga oduzimanja, logično je da se zemlja vrati starom vlasniku, a ako ne to, onda restitucija i poslije toga nije nikakav problem”, kaže Pero Jelačić, jedan od nasljednika zemljišta.

Ako bi se ovaj projekt realizirao, prema konkursu za izgradnju u njega će biti uloženo oko 128 miliona maraka, prenosi Hercegovina.info.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...