REŽIM U TEHERANU STAO NA STRANU AGRESORA: Putin ne krije zadovoljstvo, Rusija dobila još dronova kojima terorizira Ukrajinu…

Posljednje prijavljeno rušenje iranskih dronova nad Ukrajinom dogodilo se 17. novembra.

  • Evropa

  • 10. Dec. 2022  

  • 1

S čašom šampanjca u ruci Vladimir Putin poručio je u četvrtak susjednoj zemlji da ne planira prestati s uništavanjem njezine energetske infrastrukture zbog napada na Kerčki most koji povezuje Krim s Rusijom, a razvoj situacije na terenu pokazuje da je Moskvi stigla nova pošiljka iranskih dronova, ključnih za bacanje "Ukrajine u kameno doba". "Sami su to izazvali", komentirao je Putin koji je jučer, obraćajući se globalnom Istoku, poslao novu prijetnju Zapadu.

"Tamošnje elite svim raspoloživim sredstvima nastoje održati vlastitu dominaciju na svjetskoj sceni, čime povećavaju opasnost od izbijanja sukoba", izjavio je Putin. "Potencijal za takav sraz raste kao posljedica njihova nastojanja da održe svoju političku, financijsku, vojnu i ideološku dominaciju", poručio je ruski predsjednik u videoporuci upućenoj ministrima odbrane zemalja članica Šangajske organizacije za suradnju i grupi bivših sovjetskih zemalja. A Zapad koristi ukrajinski narod kao topovsko meso, dodao je.

Dok se najžešće borbe proteklih dana odvijaju na istoku Ukrajine, na području Donbasa, britanski obavještajci u svom su dnevnom izvještaju naveli da je "Rusija vjerovatno primila novu zalihu iranskih bespilotnih letjelica", iako tu informaciju, dodali su, još trebaju provjeriti.

"Prvi put u tri sedmice stigli su izvještaji o napadima dronovima, a ako se potvrdi, to pokazuje da je Rusija bila iscrpila svoje zalihe Shaheda-131 i Shaheda-136 te da je sada stigla nova pošiljka", navodi se u izvještaju britanskih obavještajaca. Naime, 6. februara je ukrajinski Glavni stožer objavio da je srušeno 17 bespilotnih letjelica nakon što su nekoliko dana ranije stizale informacije o obustavi korištenja dronova zbog hladnog vremena.

Posljednje prijavljeno rušenje iranskih dronova nad Ukrajinom dogodilo se 17. novembra.

Početkom tog mjeseca Iran je najavio da će poslati Moskvi hiljade novih dronova Arash-2. Ti dronovi imaju domet od hiljadu kilometara i predstavljaju veliku prijetnju ukrajinskoj infrastrukturi. Ukrajinci su jučer željno iščekivali službenu potvrdu SAD-a o slanju novog naoružanja. Nova tranša iz Pentagona uključuje nove sisteme HIMARS, koje je Ukrajina slavila kao veliku pomoć za preokretanje rata, novu municiju, Humveeje i generatore struje, javlja Reuters.

SAD i UK također su objavili da uskoro slijede nove sankcije zbog rata u Ukrajini. Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly najavio je sankcije za još 2000 pojedinaca i 400 tvrtki diljem svijeta zbog suradnje i pomoći Kremlju. WSJ je jučer objavio da će novi paket sankcija Rusiji objaviti i Washington. EU je također predložila deveti paket sankcija protiv Rusije.

Izvještaji s terena govorili su o "klaonici kod Bahmuta", jedinog ukrajinskog grada gdje Rusija vodi ofenzivu.

"Rusija želi kontrolu nad cijelim Doneckom, a Bahmut je glavni ulaz za pristup Slovjansku i Kramatorsku", komentirao je događanja Michael Kofman za AFP. Na terenu je i zloglasna Wagner grupa čiji su lideri najavili uništavanje ukrajinske vojske.

Dok traju teške borbe oko Bahmuta u Doneckoj oblasti, u koji bi ruske snage opet mogle prodrijeti, ruska je vojska postavila raketne bacače pored reaktora nuklearnog postrojenja u Zaporižji. Najveće nuklearno postrojenje u Europi od početka rata više je puta palilo crvene lampice kod međunarodne javnosti. Na kraju je zatvoreno, ali čini se da bi ruska strana mogla iskoristiti opasnost od radijacije kako bi zaštićeno s tog mjesta lansirala napade na Ukrajinu.

Zbog velike zabrinutosti reaktori su ugašeni pa je time smanjena opasnost od nuklearne katastrofe, ali opasno curenje radijacije i dalje je moguće, ističe agencija Associated Press.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...