AKADEMIK SLAVO KUKIĆ O BANJALUČKOM DOGOVORU: "Ako 'Osmorka' bude imala političke pameti može uvjeriti građane da se može živjeti drugačije, SDA nema partnere za..." (VIDEO)

(...) parlamentarne većine. Hipotetski, oni mogu nastupati na dva načina. Jedan je da prepuste vlast onima koji imaju većinu ili da istrajavaju na logici da imaju većinu u bošnjačkom Domu naroda i da kompletan proces blokiraju, kao što je to činio HDZ u protekle četiri godine."

  • Mini market

  • 10. Dec. 2022  10. Dec. 2022

  • 18

SNSD, HDZ i Osmorka formirat će vlast na nivou BiH - poruke su iz Banjaluke. Čini se da Osmorka žuri u vlast s obzirom da su nakon Mostara sada otišli i u Banjaluku. Gost O Dnevnika je bio bh. akademik Slavo Kukić.

"Svi oni koji sudjeluju na izborima žele vlast i nema razlika između političkih partija ovdje i u SAD-u. Ja osobno zadnjih pet godina zagovaram front narodnog otpora u BiH kao formu suprostavljanja etnonacionalistima koji ovu zemlju vuku prema 1992. godini. Ono što se sada događa daleko je od tog fronta, ali može biti korak prema promjeni političke paradigme. Iz vlasti je istisnuta jedna etnonacionalistička oligarhija koja je personifikacija društvenog zla. Ako Osmorka bude imala političke pameti, može uvjeriti građane da se može živjeti drugačije i da za normalan život ne treba napuštati BiH", kaže Kukić.


Na pitanje da li će sada politički odnosi biti relaksiraniji, kada govorimo o savezništvu HDZ-a i Osmorke on kaže da će to zavisiti od mudrosti Osmorke. 

"Ako te mudrosti bude, možemo očekivati relaksiranu situaciju. Do sada spremnosti na razgovor nije bilo. Vrlo teško je suditi hoće li predstavnici građanskih opcija imati mudrosti", dodaje.

SDA sa partnerima ima 13 delegata, pozivaju na pregovore o formiranju vlasti, ali, kako stvari sada stoje, niko ne želi. Hoće li se SDA sada odlučiti na blokade?

"Ostaje za vidjeti. Ako sam dobro razumio jučerašnji razgovor delegacije SDA sa Visokim predstavnikom, moglo bi biti da od blokada odustanu, oni naprosto nemaju partnere za parlamentarne većine. Hipotetski, oni mogu nastupati na dva načina. Jedan je da prepuste vlast onima koji imaju većinu ili da istrajavaju na logici da imaju većinu u bošnjačkom Domu naroda i da kompletan proces blokiraju, kao što je to činio HDZ u protekle četiri godine. Dogodi li se ta blokada, to će biti najsnažnija potvrda da u kreiranju amandmana na Ustav i Izborni zakon tim Visokog predstavnika nije predvidio sve mogućnosti koje su u BiH realne. Ili imamo blokadu ili novu intervenciju"


Cijeli razgovor sa Slavom Kukićem pogledajte u video prilogu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...