BAKIR IZETBEGOVIĆ NE ODUSTAJE: "Mi imamo kontrolni paket. Jedino rješenje je..."

To je tako dijelom zbog specifičnog ustavnopravnog uređenja države, ali u značajnijoj mjeri zbog razjedinjenosti tog bloka, čak i u okolnostima u kojima ta razjedinjenost direktno ugrožava interese države Bosne i Hercegovine, kazao je Izetbegović.

  • Politika

  • 11. Dec. 2022  11. Dec. 2022

  • 33

Posljednji Opći izbori u Bosni i Hercegovini potvrdili su da probosanski politički blok, odnosno one političke snage koje u svojim programskim načelima na prvo mjestostavljaju interese države Bosne i Hercegovine, predstavlja dominantnu političku strukturu, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović na sesiji Kruga 99.

Izetbegović je istakao kako, s druge strane, neracionalni međusobni sukobi i podjele unutar tog bloka stranaka, uglavnom uzrokovani partikularnim interesima ograničenim na raspodjelu pozicija u strukturama vlasti, ali i djelovanjem dijela medunarodne zajednice koja odstupa od vlastitih principa i pogoduje nacionalističkim snagama, i ovaj put predstavljaju glavnu prepreku za ostvarivanje punog potencijala tog političkog bloka.

Podsjetio je kako su probosanske stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dobile povjerenje skoro 700.000 glasača i izabrani zastupnici tih stranaka čine 60 posto Zastupničkog doma. Od 42 zastupnika, njih 25 pripada ovom političkom bloku. Na nivou entiteta FBiH procentualno učešće probosanskih snaga u Zastupničkom domu još je izraženije. Od 98 izabranih zastupnika, 78 mandata pripada probosanskim strankama.

Uprkos toj dominantnoj poziciji, utjecaj probosanskih političkih snaga u usmjeravanju važnih političkih procesa u Bosni i Hercegovini bitno je reduciran. To je tako dijelom zbog specifičnog ustavnopravnog uređenja države, ali u značajnijoj mjeri zbog razjedinjenosti tog bloka, čak i u okolnostima u kojima ta razjedinjenost direktno ugrožava interese države Bosne i Hercegovine, kazao je Izetbegović.

“Razvoj događaja nakon posljednjih Općih izbora i narativ koji se zastupa u javnosti ukazuje na tendenciju nastavka takve destruktivne prakse. Polariziranje probosanske političke scene na dva medusobno suprostavljena bloka otvara prostor za ostvarivanje interesa onih političkih snaga koje u kontinuitetu nasrću na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, zagovaraju produbljivanje etničkih podjela, provode blokade koje otežavaju funkcionisanje institucija i usporavaju ostvarivanje ključnih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine”, kazao je Izetbegović.

Dodao je i kako fragmentiran probosanski blok omogućava destruktivnim političkim snagama, koje posjeduju višestruko slabiji kapacitet u zakonodavnoj vlasti, da uvjetovanjem pri formiranju vlasti i njenom kasnijem funkcioniranju ostvare dominaciju i naprave pomak u ostvarivanju interesa koji su u suprotnosti sa interesima države Bosne iHercegovine. Takvu poziciju najbolje ilustruje izjava predsjednika SNSD-a koji je najavio da će “blok Srbi - Hrvati odlučivati ko će u vlast, a ne 'muslimani'”.

Izetbegović je ustvrdio kako probosanske stranke, kao jedinstven politički blok sa jasno zacrtanim crvenim linijama, principima, stavovima i smjernicama djelovanja, posjeduju kapacitet ne samo da sebe lišavaju citiranog ponižavajućeg pristupa već da preuzmu glavnu ulogu u vođenju ključnih procesa, te da postupno nadjačaju destruktivne političke snage i zaustave negativne trendove.

“Stoga je neupitno da formiranje snažnog patriotskog bloka nema alternativu i treba biti nulti prioritet političkog djelovanja svih subjekata koji sebe smatraju državotvornim, podredujući tome u potpunosti partikularne stranačke interese, međusobne ideološke razlike, te lične nesuglasice i ambicije. Svaki drugačiji pristup ne samo da je neodgovoran prema Bosni i Hercegovini već direktno otvara prostonim snagama koje su suprostavljene interesima države i njenih građana, poručio je lzetbegović.

Lider SDA Bakir Izetbegović je na press konferenciji, nakon sesije Kruga 99, rekao da je jedino rješenje triangl SDA-SDP-DF uz sve prateće manje stranke, koje će ostvariti kapacitet 60 posto ruku u državnom parlmentu i 80 posto ruku u Federaciji BiH.

“Mi imamo kontrolni paket. Izbori su završeni prije tri-četiri dana. Blok SDA i DF će imati 13 ili 14 ruku, HDZ ima 14. U čemu je razlika? Neki govore da će SDA nešto blokirati, nećemo ništa blokirati. Mi ćemo pozvati da pobjednici naprave koaliciju. Blokirat će oni koji se eventualno upuste u to da zaista pokušaju pobjednike i snažne patriotske stranke da izbace iz koalicije, ti će blokirati”, istaknuo je Izetbegović, dodavši da je logično da se pobjednici dogovore, te da ono što imamo na sceni neće proći.

Izetbegović je otkiro i da je razgovarao sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem i da on ostaje na starim pozicijama, te da nema podrške DF-a.

“Mislim da je Komšić vrlo ponosan čovjek i svjestan situacije koju neće dopustiti, da ga se zaboravi kad ga vrijeđa druga ili treća strana, i kada ljevičarske stranke iz Osmorke to dopuštaju, i da ga se sad sjete kad im treba jedan glas”, kazao je Izetbegović.

Mišljenja je i da je SNSD i HDZ ostvario psihološku dominaciju, te da je to potpuno zamazivanje očiju javnosti.

“Trpljenje da se multietničke građanske stranke zovu bošnjačke stranke, da se zovu muslimanskim i da im se naređuje da DF ne može biti dio koalicije, da oni šute na to, da zaboravljau sve ono što su pričali godinama i prebacivali, recimo blokade koje je naredila NSRS, uopšte nisu spomenute u papirima. Šta znači, nećemo pričati o onome što se ne slažemo, ako su te blokade još na snazi, ako su još uvijek odluke o zaustavljanju BiH na njenom NATO putu na snazi, šta znači šutiti o tome”, upitao je Izetbegović.

Kazao je i da Dodik, ne samo zadnje četiri godine, nego od pada ‘aprilskog paketa’, sistemski radi šta radi, u skladu sa najnovijim ažuriranim Memorandumom SANU, te da se ne mogu zatvarati oči pred tim.

“U ovoj zemlji je borba snaga koje su za proevropsku, pronato, civiliziranu BiH, zemlju nediskriminacije, antifašističkih snaga sa nekim drugim snagama, koji postavljaju murale Ratka Mladića, koji donose odluke udara na državu, koje organizuju dvije škole pod jednim krovom, i koje su do nedavno držale imena ustaša u ulicama Mostara.  Te snage postoje, to neće nestati, samo je pitanje ko će nadjačati, kojim trendom ćemo ići. Podjela probosanskog bloka na način da u njemu ostane vođa SDP-a, iz kojeg su otišli neki kadrovi koji znaju se baviti međunarodnim odnosima, i koji je okupio oko sebe lokalne stranke, sedam stranaka, a sa izbacivanjem iskusnog DF-a i SDA, nije rješenje i pristati na jedan takav diktat Čovića. To ne može izaći na dobro, to je čista borba za vlast po svaku cijenu. Sami sebi zamazuju oči ulaskom u takvu koaliciju”, naglasio je Izetbegović, dodavši:

“Uostalom, ne bih rekao ni da će je napraviti”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...