EROL AVDOVIĆ UPOZORAVA: "Treba se sačuvati antizapadnog sentimenta, Nikolaidis je primjetio "Zapad jeste imperij, ali je i..."

(...) riznica veličanstvenih ideja i ideala."

  • Mini market

  • 12. Dec. 2022  12. Dec. 2022

  • 2

Erol Avdović, ugledni novinar koji izvještava iz New Yorka kaže da uz opravdane kritike koje često upućujemo Zapadu i Americi u zadnje vrijeme, ponajviše zbog Balkana i konkretno Bosne i Hercegovine mora se povesti računa, da domaća bh. politika ne postane resentiman prema Zapadu. 

"A to sasvim konkretno u prevodu te francuske riječi koja se često koristi u politici znači - da ta kritika i sve te često opravdane reakcije ne postanu potajna, nesvjesna mržnja, ili zlopamćenje; nikako. Ta osjećanja potištenosti, česte nemoći ne smiju postati antizapadna. Jer, kako je to izvanredno primjetio Andrej Nikolaidis, "Zapad jeste imperij: ali je i riznica veličanstvenih ideja i ideala." 

Tačno. Na Zapad je i dalje uzor; na Zapadu smo se inspirisali, učili demokratiji i vrijednostima u koje se treba vjerovati, čak i kad Zapad, čini se odustaje od njih. Ili je samo deklerativan i načelan oko toga", zaključio je on. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...