METEROLOG BAKIR KRAJINOVIĆ OTKRIVA: "Sutra najhladniji dan, nove padavine stižu..."

- Sutra očekujemo najniže vrijednosti temperatura, od minus šest do nula stepeni Celzijusa u Bosni. Čak ni dnevna temperatura neće prelaziti pet stepeni, kaže Krajinović.

  • Vijesti

  • 12. Dec. 2022  

  • 0

Proteklih nekoliko dana u Bosni i Hercegovini obilježile su ogromne količine padavina. Kiše je najviše bilo na zapadu zemlje, gdje je tokom vikenda palo čak 150 litara kiše po kvadratnom metru, što je na području Krajine uzrokovalo poplave.

No stanje s padavinama se, kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, polako smiruje.

Od jučer je prestala kiša i na područjima pogođenim poplavama, a prema prognozama Bakira Krajinovića, meteorologa, kiše neće biti ni danas ni sutra.

- Međutim, niske vrijednosti temperatura koje se najavljuju u narednim danima, neće se pozitivno odraziti, naročito u poplavljenim područjima, a razlog je ogromna količina vlage u tlu koja će se pretvoriti u poledicu i led, što će izazvati teškoće u odvijanju saobraćaja - navodi Krajinović.

Visina snijega u BiH trenutno se kreće se između pet i 10 centimetara. U Bihaću, Bugojnu i Gradačcu palo je dva, na Ivan-sedlu četiri, a u Livnu tri centimetra snijega.

- Na planinama je više sniježnog pokrivača, ali daleko od toga da je dovoljno za period godine u kojoj se nalazimo. Međutim, to nas ne iznenađuje jer su nam raniji prognostički modeli pokazali da možemo očekivati nešto topliju i sušniju zimu uz manje količine snijega nego što je to uobičajeno za naše klimatske uvjete - dodaje Krajinović.

Što se tiče temperatura, one će već od sutra, 13. decembra, drastično pasti, a hladno će biti naročito tokom jutra.

- Sutra očekujemo najniže vrijednosti temperatura, od minus šest do nula stepeni Celzijusa u Bosni. Čak ni dnevna temperatura neće prelaziti pet stepeni. U Hercegovini će za nekoliko stepeni biti toplije. Od srijede ponovo stižu padavine, ali neće biti intenzivne i obilne osim na jugu i jugozapadu gdje može biti nešto više kiše. Sa padavinama očekuje se i blagi porast temperatura - ističe Krajinović.

Na pitanje možemo li za novogodišnje praznike očekivati snijeg, Krajinović odgovara kako je decembar vrlo nepouzdan za dugoročnije prognoze te da se može očekivati svašta.

- Srednjoročne prognoze ne idu još do kraja mjeseca. Ono što trenutno imamo je prognoza do 26. decembra, koja govori da ćemo nakon padavina od srijede i tokom predstojećeg vikenda, imati nešto duži stabilniji period. Ono što sad možemo reći jeste da se ove zime očekuje manje snijega nego što je to uobičajeno za naše klimatske uvjete - kazao je Krajinović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...