VJOSA OSMANI RAZGOVARALA SA ESCOBAROM: "Hitno ukloniti barikade na sjeveru Kosova"

U susretu sa izaslanikom Escobarom, Osmani je istakla da Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana u procesu dijaloga, a da je djelovanje Srbije pokušaj da se naruši dijalog za međusobno priznanje.

  • Regija

  • 12. Dec. 2022  12. Dec. 2022

  • 2

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Iz Predsjedništva Kosova je saopšteno da je Osmani izrazila zahvalnost za jasnu poruku Sjedinjenih Američkih Država, izraženu juče, u vezi sa dešavanjima na sjeveru Kosova i zahtjevom za hitnim uklanjanjem barikada i prestankom prijetnji i zastrašivanja lokalnih građana, kao i napadima na kosovsku policiju, zvaničnike izborne komisije i misiju EULEX na Kosovu.

Dodaje se da je na sastanku razgovaralo o najnovijim dešavanjima u zemlji i regionu.

“Predsjednica Osmani je istakla hitnu potrebu da se uklone barikade na sjeveru zemlje koje su postavile ilegalne strukture organizovane u kriminalne bande i kojima rukovodi Vučić”, navedeno je u saopštenju.

Osmani je istakla da su napadi na institucije Republike Kosovo i međunarodne institucije zločini i da počinioci ovih napada moraju hitno da se suoče sa pravdom.

U susretu sa izaslanikom Escobarom, Osmani je istakla da Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana u procesu dijaloga, a da je djelovanje Srbije pokušaj da se naruši dijalog za međusobno priznanje.

Na sastanku se razgovaralo o tome kako dalje unaprijediti odnose između Kosova i SAD-a, a posebno o zahtjevu Osmani iz juna 2022. godine za početak strateškog dijaloga između dvije države, kao i integraciju Kosova u evroatlantske strukture.

Escobar se sastao i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem iza zatvorenih vrata, a za sutra su najavljeni susreti sa liderima kosovske opozicije.

Američki izaslanik je na Kosovo stigao u vrijeme velikih tenzija na sjeveru zemlje, gdje su lokalni Srbi postavili barikade na putevima zbog hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, koji je osumnjičen za umiješanost u organizovanje napada na službenike CIK-a i Policije Kosova.

Sa Escobarom je na Kosovo, u okviru regionalne turneje, trebao da dođe i savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet, ali je on zbog pozitivnog rezultata na Covida - 19 anulirao posjetu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...