SITUACIJA SE ZNATNO POGORŠAVA: Vlada Srbije odlučuje o upućivanju zahtjeva za slanje vojske na Kosovo

Napeto na sjeveru Kosova

  • Regija

  • 15. Dec. 2022  15. Dec. 2022

  • 3

Da li će Srbija zvanično uputiti zahtjev KFOR-u za raspoređivanje vojske i policije na teritoriju Kosova, bit će odlučeno danas, na sjednici Vlade Srbije. Premijerka Ana Brnabić pozvala je i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da učestvuje u diskusiji.

Odlučivanje o tome slijedi nakon što je kosovska policija pojačala prisustvo u sjevernom dijelu zemlje gdje žive pretežno Srbi.

Istovremeno, Priština će danas i zvanično podnijeti zahtjev Briselu za članstvo u Evropskoj uniji.

Premijer Albin Kurti trebalo bi da tokom dana u Pragu zvanično preda aplikaciju Kosova za članstvo u Evropskoj uniji češkom predsjedništvu Vijećem EU, prenosi Reporteri.

Kurti će se sastati sa češkim ministrom za evropska pitanja, a nakon sastanka bit će održana zajednička konferencija za novinare.

Jučer su predsjednica Vjosa Osmani, predsjednik Skupštine Glauk Konjufca i premijer Albin Kurti potpisali zahtjev Kosova za članstvo u Evropskoj uniji.

Šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić tvrdi da u Evropskoj komisiji nema konsenzusa za prihvatanje zahtjeva i da on isključivo služi za unutrašnju političku upotrebu.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...