SAMO ČETIRI RADNA DANA: Španija započela najveće testiranje kraće radne sedmice

Ministarstvo industrije Španije saopćilo je kako će se za ove svrhe obezbijediti 10 miliona eura kompanijama.

  • Evropa

  • 18. Dec. 2022  

  • 0

Vlada Španije pokrenula je novi projekat putem kojeg će se testirati smanjenje radne sedmice na četiri dana u malim i srednjim preduzećima u naredne dvije godine.

Prema pisanju Reutersa, Ministarstvo industrije Španije saopćilo je kako će se za ove svrhe obezbijediti 10 miliona eura kompanijama.

"Država je spremna nadoknaditi dodatne troškove firmama, ako do njih uopće i dođe. Ako model bude uspješan, onda se može uvesti u cijeloj zemlji. Projekat će biti testiran tokom dvije godine u kompanijama koje traže reforme rada koje mogu generisati produktivnost koja nadoknađuje troškove plata pri čemu se plate ne smanjuju", navodi se.

Posljednjih godina, nekoliko velikih španskih kompanija, uključujući i telekom giganta Telefonicu i modnu grupaciju Desigual testiralo je model četverodnevne radne sedmice. Međutim, mali broj takvih testiranja proveden je u industriji, a tamo gdje je u testirano obično je dolazilo i do smanjenja plata.

"Telefonica je još prije ovog eksperimenta ponudila zaposlenima da pređu na četverodnevnu radnu sedmicu uz smanjene plata od 12 posto. Drugi španski koncern El Sol izvijestio je 2021. godine da je prelazak na četverodnevnu radnu sedmicu uz zadržavanje iste plate povećao učinak kompanije, produktivnost zaposlenih, a i zadovoljstvo klijenata", ističu španski mediji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...