UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: "Skandalozan mandat ministrice Turković, novi ministar da uvažava Republiku Srpsku..."

Govoreći o kandidatskom statusu BiH, Klokić je kazao da je to rezultat geopolitičkih prilika prouzrokovanih eskalacijom sukoba u Ukrajini.

  • Politika

  • 19. Dec. 2022  

  • 8

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Republike Srpske, rekao je da "mandat ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković može biti okarakterisan kao skandalozan, jer diplomatija BiH dugo nije bila u goroj poziciji, te da od novog ministra očekuje bolju saradnju i uvažavanje pozicije Republike Srpske".

-Mislim da je i cijeloj javnosti poznato da su diplomatiju BiH obilježili samoinicijativni i protivustavni istupi i radnje Turkovićeve, javne rasprave s pojedinim ambasadorima, aktivnosti usmjerene protiv Srpske i njenih zvaničnika, kao i svih onih koji nisu zastupali politiku SDA, naveo je Klokić.

On je kazao da nije vidljiv nijedan konkretan pozitivan rezultat u diplomatiji za koji je zaslužna Turković i ocijenio da diplomatija BiH dugo nije izgledala neozbiljnije na međunarodnoj sceni.

-Od novog ministra očekujem bolju saradnju i uvažavanje pozicije Republike Srpske koja ima legitimno pravo da njeni interesi budu uzeti u obzir prilikom vođenja spoljne politike, rekao je Klokić za Glas Srpske.

Govoreći o kandidatskom statusu BiH, Klokić je kazao da je to rezultat geopolitičkih prilika prouzrokovanih eskalacijom sukoba u Ukrajini.

-Na vanrednom samitu NATO-a, održanom u februaru, iskazan je interes da se zemljama poput Gruzije, Moldavije, Ukrajine, ali i BiH, pomogne u demokratskim reformama, s jasnom perspektivom njihovog ulaska u EU, rekao je Klokić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...