POLITIČKA ANALITIČARKA IVANA MARIĆ: „Čovićevi kadrovi među onima koji su sve blokirali…“

Čović se Plenkoviću još jednom zahvaljuje na, kako kaže, zalaganju i potpori koju već godinama neumorno pruža, kako svom hrvatskom narodu u BiH u ostvarivanju potpune ustavne jednakopravnosti s druga dva konstitutivna naroda i njihovom legitimnom predstavljanju.

  • Mini market

  • 20. Dec. 2022  

  • 3

Ne stišavaju se reakcije nakon što je lider HDZ-a BiH Dragan Čović uputio pismo zahvale premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Sve je komentirala i sarajevska analitičarka Ivana Marić.

-Da je vladajuća koalicija HDZ, SNSD i SDA – DF usvajala zakone koji su bili uslovi za EU kandidatski status, ne bi nam trebala pomoć sa strane za naredak prema EU, ali su oni sve blokirali, a među njima najviše upravo Čovićevi kadrovi, poručila je analitičarka Ivana Marić.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uputio je pismo premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, u kojem mu se zahvaljuje na „neprocjenjivom doprinosu“ dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Europskoj uniji.

-Kandidacijski status je veliko ohrabrenje, ogroman iskorak i pravodoban poticaj da ispunimo obveze koje nismo uspjeli ispuniti u proteklom razdoblju zbog nedovoljnog povjerenja, razumijevanja i suradnje predstavnika triju konstitutivnih naroda u strukturama i institucijama BiH. Dopustite mi da ovim putem uputim neizmjernu zahvalnost u ime moje domovine Bosne i Hercegovine, kao i mene osobno, te jasno naznačim kako je upravo Vlada Republike Hrvatske, pod Vašim vodstvom, najzaslužnija za ovaj povijesni iskorak prema punopravnom članstvu, navodi Čović u pismu hrvatskom premijeru.

Dodaje kako su se Plenković osobno, i Vlada RH, „kao najvjerniji i najiskreniji zagovornik europske perspektive BiH neumorno zalagali u srcu institucija EU-a, argumentirajući bez zadrške u korist europske budućnosti svih njezinih naroda i svih ostalih građana, na izrazito transparentan, pravičan i otvoren način“.

-Upravo je to, vjerujte, bio najvažniji, a usudio bih se reći čak i presudni čimbenik koji je izravno doprinio sazrijevanju institucija i država članica EU-a o potrebi donošenja odlučnih odluka i slanja signala koji će ohrabriti sve aktere u BiH da udruženo počnu djelovati u korist dublje europeizacije BiH i transformacije njezina društva. Bosna i Hercegovina pripada europskome civilizacijskom krugu te ćemo to u idućem razdoblju i dokazati, poručio je Čović. 

-Neporeciv je i nemjerljiv Vaš osobni doprinos i zasluge koje su dovele do, usuđujem se reći, apsolutne stabilizacije političkih prilika kako u Federaciji BiH tako i u cijeloj BiH. Ne samo da ste strpljivo, neumorno i predano  gradili konsenzus unutar EU-a i uvelike doprinijeli u sazrijevanju svijesti o nužnosti dodjele kandidacijskog statusa, kako bi se otklonila i posljednja skepsa u njezinu budućnost i put kojim treba ići, nego ste i jedinstvenim političkim stilom obilježenim umjerenošću, velikodušnošću i dubokim razumijevanjem naših unutarnjih odnosa značajno potpomogli stabilizaciju BiH i šire regije, piše Čović.

Čović se Plenkoviću još jednom zahvaljuje na, kako kaže, zalaganju i potpori koju već godinama neumorno pruža, kako svom hrvatskom narodu u BiH u ostvarivanju potpune ustavne jednakopravnosti s druga dva konstitutivna naroda i njihovom legitimnom predstavljanju tako i svim ostalim građanima BiH u procesu sazrijevanja na integracijskome putu, koji uz sve poteškoće i izazove ostaje naša jedina perspektiva, bez druge alternative.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...