ODLUKA NA SNAGU STUPA ODMAH: Talibani zabranili ženama pohađanje univerziteta

No, nametnuta su sveobuhvatna ograničenja na predmete koje su mogle studirati. Zabranjeni su im veterina, inženjerstvo, ekonomija i poljoprivreda, a novinarstvo je strogo ograničeno.

  • Svijet

  • 20. Dec. 2022  20. Dec. 2022

  • 0

Tallibani su najavili zabranu pohađanja univerziteta ženama u Afganistanu, navodi se u pismu ministra visokog obrazovanja. Očekuje se da će odluka odmah stupiti na snagu. To dodatno ograničava pristup žena formalnom obrazovanju s obzirom na to da su one već isključene iz srednjoškolskog obrazovanja.

Prije tri mjeseca hiljade djevojaka i žena polagale su prijemne ispite diljem Afganistana.

No, nametnuta su sveobuhvatna ograničenja na predmete koje su mogle studirati. Zabranjeni su im veterina, inženjerstvo, ekonomija i poljoprivreda, a novinarstvo je strogo ograničeno. Studenticama su nakon talibanskog preuzimanja vlasti mogle predavati samo profesorice ili starci. U novembru su vlasti zabranile ženama pristup parkovima u glavnom gradu Kabulu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...