BEZ OBZIRA NA ZABRANE: Hrvatska dala pare za obnovu ustaškog spomenika u Bleiburgu

.Zbog toga je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman tražio od austrijskog kolege Aleksandra Šalenderga da se ustaški grb vrati na i spomenik, ali Austrija nije pokazala razumijevanje za protestnu notu.

  • Evropa

  • 20. Dec. 2022  

  • 3

Centralna državna kancelarija za Hrvate izvan Hrvatske dala je 200.000 kuna (oko 26.500 eura) kontroverznoj organizaciji Počasni bleiburški vod za obnovu ustaškog spomenika u Bleiburgu u Austriji.

U odluci dodjeli sredstava se navodi da je Počasni bleiburški vod dobio 200.000 kuna za sanaciju oštećenja na spomen-području na Bleiburškom polju (spomenik i spomen-kapela), piše portal “Indeks”.

Austrija, koja je ljetos uklonila problematični grb sa tog spomenika, godinama je ukaziivala da se na njenoj teritoriji održava “najveći neonacistički skup u Evropi”, te je čak promijenila zakon o zabrani isticanja fašističkih simbola kako bi u njega uključila i poznata ustaška obilježja.

Nakon toga Austrija je zabranila ustaški skup na Bleiburgu, koji se godinama održavao u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog blajburškog voda.

Ljetos su austrijske vlasti naredile da se sa spomenika ukloni grb s prvim bijelim poljem, koji Austrijanci u ovom kontekstu definišu kao fašistički simbol.

Zbog toga je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman tražio od austrijskog kolege Aleksandra Šalenderga da se ustaški grb vrati na i spomenik, ali Austrija nije pokazala razumijevanje za protestnu notu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...