POLITIČKI ANALITIČAR DENIS AVDAGIĆ: "Milanović govori slično što govore i ruski propagandisti"

Kaže i kako u ruskim medijima nema Orbana toliko koliko ima MIlanovića. Avdagić objašnjava da je to iz razloga jer i oni shvaćaju kako Orban radi sve iz intreresa zbog energenata i pita se kakvu korist od svega ovog ima Hrvatska?

  • Regija

  • 21. Dec. 2022  21. Dec. 2022

  • 0

Vanjsko-politički analitičar Denis Avdagić komentirao je razvoj situacije Ukrajini, objašnjenje Viktora Orbana o nošenju šala s mapom velike Mađarske, posjetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Sjedinjenim Državama i druge vanjskopolitičke teme.

Avdagić kaže kako objašnjenja opozicije o glasanju protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj nisu uvjerljiva. Također smatra kako će se oni teško iskopati iz te situacije.

“Ne možete reći procedura je bila bitna. To je preplitko opravdanje”, kaže Avdagić i dodaje da su ustavni stručnjaci rekli da se cijela situacija oko procedure mogla riješiti u Saboru. “To je sve retorika koja je došla s Pantovčaka”, kaže Avdagić i nastavlja: “Nemoguće je da su saborski zastupnci prihvatili opravdanje da je procedura ključni problem. Kako vrijeme prolazi ta se procedura više ne spominje, dapače bježe od toga”.

Smatra i kako je problem u tome kako treba imati više poštovanja prema onima koji su doista glasali protiv, odmah rekli da su protiv i objasnili zašto su protiv.

“Većina zastupnika je izbjegla ući u meritum stvari”

“No bijeg od izjašnjavanja saborskih zastupnika u momentu kad doista imate priliku da se izjasnite, bijeg od izjašanjavanju u istom danu u kojem se jednoglasno prihvatili nekoliko zakona, i onda odjednom govorite kako je to problem svega. U biti većina njih je samo izbjegla ući u meritum stvari”, kaže Avdagić i dodaje da je taj smokvin list toliko mali da je teško tu sramotu sakrit.

Spomenuo je i kako je većina stranih medija prenijela ne priču o proceduri već samo to da je Hrvatska odlučila odbiti pomoći Ukrajini i narušili evrospko jedinstvo. “To je suština stvari koja je prenesena diljem svijeta. Možemo dobacitii i ove ruske koji likuju i naravno stavljaju sliku predsjednika Milanovića koji je i ranije imao narativ koji dobro odgovaraju ruskom narativu”, kaže Avdagić za N1.

Kaže i kako u ruskim medijima nema Orbana toliko koliko ima MIlanovića. Avdagić objašnjava da je to iz razloga jer i oni shvaćaju kako Orban radi sve iz intreresa zbog energenata i pita se kakvu korist od svega ovog ima Hrvatska?

“Ima predsjednika koji je rekao ne dam, neću i ima oporbu koja ga prati i skriva se iza njega. To je suština stvari”, kaže Avdagić i dodaje kako možemo shvatiti zastupnike koji su rekli zašto su protiv ali ne i one koji su pobjegli izjasniti se.

“Opozicija jalovo ovo pokušava pretvoriti u dnevno političku temu”

Dodaje i kako se Milanović se sve više oslanja na tezu o stavu Austrije. “Austrija nije članica NATO-a, a kao iskusan političar koji je karijeru počeo u NATO-u Milanović je sad izbjegava. Ne samo da je izbjegava, on se sad želi povlačiti iz NATO misija. Ovo je samo jedan u nizu trenutaka kad se moramo zapitati zašto to predsjednik radi”, kaže Avdagić.

Na pitanje je li ovo što Milanović govori slično onome što govore ruski propagandisti Avdagić odgovara: “To je nesporno. Izgleda da je predsjednik uzeo neke izjave, odlučio ih preformulirati u nekom obliku i izgovoriti. No pitanje je zašto on to radi”, pita se.

A radi li to da napakosti Plenkoviću i HDZ-u, Avdagić kaže da ne vjeruje u to.  “Mogli smo vjerovati u to kao što smo mogli do neke mjere vjerovati u to da to iz istog razloga radi i dio zastupnika, ali ovo je otišlo predaleko”, smatra.

“Ja ne mogu govoriti u ime svih građana, ali stvarno morate biti jako naivni i povjerovati u te stvari koje oni koriste i govore kao argumente”, smatra analitičar.

Na komentar da je posve jasno da je Milanovićev osobni stav i da nije vezan za dnevno političku situaciju u Hrvatskoj, Avdagić smatra da se to pokušava to pretvoriti u dnevno političku temu. “Oporba je silno pokušala ovo pretvoriti u temu Plenkovića. I većina onih koji to pokušavaju to opravdati kao najbolju odluku i dalje konzumiraju tu priču”, smatra Avdagić i dodaje kako se ti zastupnici moraju dobro pogledati u ogledalo te podsjetio da je samo taj dan na Ukrajini palo 70 raketa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...