SAD ZNAMO ŠTO SU NAM NOVČANICI PRAZNI: Očekivana godišnja inflacija u 2022. godini oko 14 posto

Na osnovu raspoloživih zvaničnih statističkih podataka i informacija s međunarodnih tržišta objavljenih do 12. decembra 2022. godine, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u trećem kvartalu 2022. godine na četiri posto.

  • Ekonomija

  • 22. Dec. 2022  

  • 0

U četvrtom kvartalu 2022. godine vidimo naznake usporavanja inflacije, pa bi očekivana godišnja inflacija u 2022. godini  mogla iznositi oko 14 posto, predviđaju u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Na osnovu raspoloživih zvaničnih statističkih podataka i informacija s međunarodnih tržišta objavljenih do 12. decembra 2022. godine, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u trećem kvartalu 2022. godine na četiri posto.

Njihova preliminarna procjena je da će ekonomska aktivnost znatno usporiti u zadnjem kvartalu tekuće godine, do stope od 2,9 posto na godišnjem nivou, usljed smanjenja broja narudžbi iz inostranstva te visoke inflacije.

SREDNJOROČNE PROJEKCIJE

Prema projekciji iz srednjoročnog makroekonomskog modela za BiH iz novembra, očekivani rast realnog BDP-a u 2022, iznosi 4,1 posto, što je veoma usklađeno s posljednjim rezultatima modela za brze procjene trenutne ekonomske aktivnosti.

Na osnovu zvaničnih podatka iz oktobra 2022. godine, kao i podataka o očekivanim kretanjima egzogenih varijabli poput cijena hrane i nafte te domaće i strane ekonomske aktivnosti u narednom periodu, očekuje se kako će godišnja inflacija i u četvrtom kvartalu biti veoma visoka (15,9 posto), ali ipak nešto niža u odnosu na treći kvartal tekuće godine.

Prema posljednjim rezultatima modela za brze procjene trenutne inflacije, očekivana godišnja inflacija u 2022. bi mogla iznositi oko 14 posto, što je gotovo identično ranijoj brzoj procjeni CBBiH iz septembra, ali i konsistentno sa projekcijom inflacije za 2022. prema srednjoročnom makroekonomskom modelu iz novembra (14,4 posto).

Daljnje usporavanje inflacije očekuje se u prvoj polovini 2023. godine, prvenstveno zbog baznog efekta iz 2022. godine te efekata već izmijenjenih i najavljenih monetarnih politika vodećih centralnih banaka. Uprkos očekivanom usporavanju inflacije u 2023. godini, ona će i dalje biti znatno iznad višegodišnjeg prosjeka za BiH.

BITNI UTJECAJI

Bitan utjecaj na kretanje inflacije u narednoj godini mogu imati cijene električne energije na domaćem tržištu koje su, prema službenim podacima za 10 mjeseci u 2022. godine, čak blago pale u odnosu na isti period 2021. (pad od 0,5 posto).

U procjenama inflacije u vrlo kratkom roku CBBiH je, u određenoj mjeri, kalibrirala cjenovni pododjeljak stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, na osnovu dostupnih informacija o mogućem rastu cijena električne energije za domaće potrošače. Međutim, u FBiH još uvijek nema zvaničnog zahtjeva za korekciju cijene, pa je i procijenjeni direktni efekat nepotpun.

- Trenutno nemamo informacije na osnovu kojih bismo procijenili uticaj eventualnog povećanja cijena električne energije na domaćem tržištu na robe i usluge proizvedene i pružene u zemlji, a što je svakako bitan faktor pri procjeni inflacije. Zbog svega navedenog postoji mogućnost da inflacija bude nešto viša u odnosu na procjene - saopćeno je iz CBBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...