OHRABRUJUĆE VIJESTI: Inflacija u BiH blago usporila na 14,1 posto

Na mjesečnom nivou najviše su poskupjeli hrana i bezalkoholni napici i to za 1,2 posto

  • Ekonomija

  • 05. Mar. 2023  

  • 0

Početak godine donio je novi rast cijena u Bosni i Hercegovini. Cijene proizvoda i usluga mjerene indeksom potrošačkih cijena u januaru 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast nivoa za 0,5 posto.

U poređenju s istim mjesecom prošle godine, cijene su više za 14,1 posto, te je godišnja inflacija blago pala u odnosu na decembar, kada je iznosila 14,8 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

”Stopa opće inflacije neće tako lako opasti, a temeljna inflacija će nastaviti stvarati pritisak barem tokom prvog polugodišta”, upozorili su analitičari Bloomberg Adrije.

alt

Na mjesečnom nivou najviše su poskupjeli hrana i bezalkoholni napici i to za 1,2 posto. Alkoholna pića i duhan, kao i restorani i hoteli su skuplji za 0,6 posto, a namještaj i kućanski aparati za 0,9 posto. Zdravstvo i obrazovanje su poskupjeli za 0,2 posto, rekreacija i kultura za 0,4 posto, a ostala dobra i usluge za jedan posto.

U januaru je zabilježen mjesečni pad cijena odjeće i obuće za 2,9 posto, te prijevoza za 0,5 posto.

Na godišnjem nivou, najveći rast cijena od 22 posto bilježi prehrana, te stanovanje i režijski izdaci koji su poskupjeli za 15,6 posto. Namještaj i kućanski aparati su skuplji za 12,9 posto, restorani i hoteli za 10,1 posto, a rekreacija i kultura za 9,5 posto. Obrazovanje je poskupjelo za 2,6 posto, komunikacije za jedan posto, a ostala dobra i usluge za 8,8 posto.

Jedini pad cijena zabilježili su odjeća i obuća i to za 2,9 posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...