ZELENSKI KAO WINSTON CHURCHILL: "Pomozite, inače ste sljedeća meta vi"

Tada je legendarni britanski premijer naglasio da se Velika Britanija bori protiv nacizma ne samo za sebe, već za demokrarski svijet. Svi koji su tada podržavali politiku američkog izolacionizma shvatili su da poslije pada Londona i SAD mogu postati metom za napad od strane Trećeg Rajha.

  • Evropa

  • 22. Dec. 2022  22. Dec. 2022

  • 0

Piše:  Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Očigledno je za rusku stranu dolazak predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u Vašingtion bio potpuno neočekivan. Juče je bio u Bahmutu, u kojem se već pola godine vode krvave bitke, a danas je u istorijskoj posjeti SAD. To je prvi put da Zelenski napušta svoju zemlju od početka ruske invazije. U principu, posjeta Vašingtonu dugo stoji kao opcija, ali situacija na ratištima činila je neprikladnom, čak ni za kratko napuštanje države.

S druge strane, treba li reći da se Putin još nije usudio poći negdje blizu ratnih događanja. Nekoliko puta je njegov press-sekretar Peskov govorio o planiranoj posjeti Donjecku, ali i dalje ni traga ni glasa. Boji se glavni šef neandertalske Moskve doći na ukrajinsko tlo, jer...mogu ga "vrlo toplo dočekati". Čak je i u saveznički Bjelorusiju pošao sa svitom i tri ista aviona. A i dalje kolaju glasine da li je to uopšte bio Putin u Minsku, ili jedan od njegovih dvojnika. 

Govor ukrajinskog predsjednika u Kongresu, ispred zastupnika oba doma, dočekali su na nogama. Volodimir Zelenski govorio je o jednostavnim, ali razumljivim stvarima. Kijev zahvaljuje na svestranoj finansijskoj i vojnoj podršci Ukrajini od SAD. Ali to nije milostinja, već ulaganje Vašingtona u međunarodnu stabilnost. Dobijeno oružje pomoglo je Ukrajincima da ne pokleknu pod ruskim napadom nadmoćne vojske. Ali to je apsolutno nedovoljno da bi Ukrajina krenula u vraćanje svojih teritorija, privremeno prigrabljenih od Rusije. Svima prisutnima u dvorani Kongresa postalo je jasno da ako želimo brži završetak krvavog rata, ukrajinska strana mora biti naoružana na odgovarajući način.

Navodni strahovi da bi napredno oružje moglo doći u ruke nekih međunarodnih terorističkih grupa je moskovska izmišljotina, kako bi ukrajinska vojska ostala bez teškog naoružanja i mogućnosti pružanja čvrstog odgovora agresorima. Desetine puta su se okupljeni u Kongresu digli na noge i aplaudirali ukrajinskom predsjedniku. On je uručio ukrajinsku zastavu sa potpisima vojnika koji brane Bahmut, odakle se tek vratio. Pokazali su razumijevanje da je u Ukrajini došlo do sloma ljudskih vrijednosti, a naleta životinjske agresije.

Na ruskoj propagandističkoj televiziji čuju se ratoborni poklici da u vrijeme odsustva ukrajinskog predsjednika treba pokušati zauzeti Kijev. Po shvatanju ruske propagande, Volodimir Zelenski sjedi negdje oko nekog pulta i svakodnevno pušta projektile HIMARS koji nanose veliku štetu ruskoj vojsci. A kako je otputovao vani, onda nema nikog ko ga može zamijeniti.

Isti ti propagandisti su izgleda zaboravili da je njihova vojska već bila oko Kijeva, ali se morala hitno povući. Osim toga, do danas je službeno poginulo 100 400 ruskih vojnika na poljima borbe. Moskva je prešla psihološku granicu od 100 hiljada gubitaka svoje vojske, ali rukovodstvo Kremlja to evidentno ne brine mnogo. Nije isključeno da je Putin spreman izgubiti i mnogo više svojih vojnika. On je spreman ratovati do posljednjeg ruskog vojnika, ali ostaje pitanje jesu li na to spremni ruski građani. 

U isto vrijeme, ruski politički Liliputa - bivši predsjednik RF Dmitri Medvedev boravio je u Pekingu i razgovarao sa liderom Kine. Na aerodromu ga je pored crvene kineske zastave dočekao crveni barjak  nepostojeće države Sovjetskog Saveza umjesto ruske. Teško je reći u čemu je bio smisao ovoga. Možda Peking hoće da pomogne Rusiji da nestane slavno, kao što je Sovjetski Savez?!

Gorki pijanac i politički gubitnik Medvedev otputovao je inače na zahtjev vladara da zatraži nešto i od kineske strane. Baš zato je njemački kancelar Olaf Šolc zamolio kineskog lidera Si Đinpinga da svojim autoritetom utiče na odmaklog od ljudskog ponašanja Putina da zaustavi rat u Ukrajini i vrati svoju vojsku natrag kući.

Govor Zelenskog u Kongresu u mnogo čemu je sličan takođe istorijskom izlaganju Čerčila pred američkim zastupnicima u kritičnoj za Drugi svjetski rat 1941. Tada je legendarni britanski premijer naglasio da se Velika Britanija bori protiv nacizma ne samo za sebe, već za demokrarski svijet. Svi koji su tada podržavali politiku američkog izolacionizma shvatili su da poslije pada Londona i SAD mogu postati metom za napad od strane Trećeg Rajha.

Sada je situacija vrlo slična, s tim da Kijev ne moli Vašington da uđe u rat. Samo da daju pomoć adekvatnu Ukrajini,kako bi ruske okupatorske vojne jedinice ispratila kući. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...