VUČIĆEVA VLAST UMANJILA BROJ BOŠNJAKA U SANDŽAKU, OGLASIO SE ZUKORLIĆ: "Zašto 17.000 Novopazaraca nije uračunato na popisu?" (VIDEO)

"Novi Pazar ima 9.423 stanovnika više od Kraljeva, koji je administrativni centar Novog Pazara. Novi Pazar jedini grad u republici Srbiji sa preko 100.000 stanovnika koji nije administrativni centar", objasnio je Zukorlić

  • Regija

  • 22. Dec. 2022  22. Dec. 2022

  • 4

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić zatražio je pojašnjenje od Republičkog zavoda za statistiku vezano za rezultate popisa u Sandžaku. Naime, u opštinama Sandžaka uočljiva je znatna razlika između ukupnog broja popisanih i ukupnog broja stanovnika.

"Želim izraziti zadovoljstvo kao neko ko dolazi iz Novog Pazara, iz kulturno-historijske regije Sandžaka, što je Novi Pazar uz Beograd i Novi Sad jedini od gradova koji bilježe porast broja stanovnika, naročito u vremenu bijele kuge. Međutim, uvidom u statistiku primećujemo neke stvari na koji su nam potrebni odgovori. Prije svega u Novom Pazaru je potpisano 121.113 stanovnika, od kojih je Zavod za statistiku priznao 104.094 obrasca, a zatim na osnovu administrativnih izvora utvrdio da fali još 3.765 nepotpisani stanovnika.

"Prema broju popisanih Novi Pazar se nalazi na sedmom mjestu po veličini gradova u Republici Srbiji, iza Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Subotice i Leskovca.

"Potrebno nam je pojašnjenje Zavoda za statistiku kako je moguće da u Novom Pazaru preko 17.000 potpisanih obrazaca nije bilo pravilno i zbog čega je poništeno. To je 14% od ukupno ukupnog broja potpisanih stanovnika Novog Pazara".

Zukorlić je zatražio da Novi Pazar dobije status administrativnog centra.

"Želim te kod napomenuti da Novi Pazar jedini grad u Republici Srbiji sa preko 100.000 stanovnika koji nije administrativni centar. Novi Pazar ima mnogo, pa više pa čak i duplo više stanovnika, od 15 gradova koji su administrativni centri u Republici Srbiji. Shodno ukupnom broju popisanih Novi Pazar ima 9.423 stanovnika više od Kraljeva, koji je administrativni centar Novog Pazara. Nakon nepriznavanje svih ovih obrazaca, Novi Pazar pada na 3.632 stanovnika manje Kraljeva.

Ukazao i na situaciju u ostalim opštinama Sandžaka.

"Nije velika razlika ni kada su u pitanju druge opštine u Sandžaku. U Sjenici je popisano 27.671 stanovnik od kojih je 3.275 poništeno što je 13% ukupnih obrazaca. Zatim u Tutinu je potpisano 36.470 stanovnika, od kojih je poništeno 4.490, što je 12% popisanih, dok je u Prijepolju potpisano 34.807 stanovnika od kojih je poništeno 2.943 obrasce što je 8% popisanih, slično je i u Priboju. Dakle moje pitanje je upućeno Republičkom zavodu za statistiku, tražim pojašnjenja ovih prvi rezultata i detaljno objašnjenje kako je došlo do toga da preko 30.000 obrazaca u opštinama Sandžaka bude poništeno".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...