REAKCIJA UDRUŽENJA GENERALA: Pozivamo vlast na svim nivoima da se odlučno suprotstavi nasrtajima na BiH

- Pozivamo međunarodne predstavnike u Bosni i Hercegovini da konačno konkretno djeluju i zaustave antiustavna i nezakonita djelovanja iz bh. entiteta "Rs". Ovom prilikom ih pozivamo da čvrsto reaguju na najavljena januarska događanja u Istočnom Sarajevu, jer se kod nas kaže "bolje spriječiti, nego liječiti" - navode iz Udruženja.

  • Politika

  • 23. Dec. 2022  23. Dec. 2022

  • 9

Potaknuti aktuelnim događanjima u Bosni i Hercegovini, okruženju i šire, članovi Udruženja generala Bosne i Hercegovine održali su svoju skupštinu u Sarajevu.

- Događanja u našem užem i širem okruženju, izjave političara iz nama susjednih država, kao i određeni događaji u Bosni i Hercegovini su nas prisilili da razmotrimo kakve posljedice po našu domovinu mogu proizvesti navedena zbivanja. Mi kao generali, i kao građani, imamo puno pravo iskazivati svoje stavove jasno i javno, a posebno kada zaključimo da stanje nije zadovoljavajuće. Mi nismo i ne želimo politizirati, ali ističemo da je za nas jedina politika ona za koju je neprikosnovena država Bosna i Hercegovina u kojoj su svi narodi i građani ravnopravni, kojoj je neupitan njen državni suverenitet i teritorijalni integritet, koja će dati sve od sebe da kontinuirano napredujemo na putu evropskih i, od posebne važnosti, NATO integracija, kao i ekonomskog i svakog drugog prosperiteta - saopćeno je danas iz Udruženja generala BiH.

Kako ističu, traže od aktuelne vlasti, na svim nivoima, da iskoriste sve načine kako bi se energično suprostavili kontinuiranim nasrtajima na suverenitet i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine od naših komšija i susjeda.

- Pozivamo međunarodne predstavnike u Bosni i Hercegovini da konačno konkretno djeluju i zaustave antiustavna i nezakonita djelovanja iz bh. entiteta "Rs". Ovom prilikom ih pozivamo da čvrsto reaguju na najavljena januarska događanja u Istočnom Sarajevu, jer se kod nas kaže "bolje spriječiti, nego liječiti" -  navode iz Udruženja.

Posebnu gorčinu, kako dalje ističu u saopćenju, predstavlja "uporno ignorisanje njihovih i zahtjeva organizacija civilnog društva da se konačno procesuiraju slučajevi sa A liste Tribunala u Hagu, da se procesuiraju oni koji su provodili teror nad Sarajevom, Goraždem, Mostarom, oni koji su odgovorni za Tomašicu i ine masovne grobnice, za pokolje i sistemska silovanja širom Bosne i Hercegovine".

- Ali ne, "naše" tužilaštvo po ko zna koji put pokreće Dobrovoljačku, podiže optužnice protiv političkog i vojnog vrha međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine koja se, zamislite čuda, branila od otvorene agresije potvrđene presudama Suda u Hagu. Sve ovo nas tjera na sumnju da se pitamo koji im je cilj? Pravo i pravda, ili izjednačavanje krivice između agresora i branitelja? - pitaju iz Udruženja generala.

- Na kraju smo zaključili da, zajedno sa svim bosanskohercegovačkim patriotskim snagama, ostajemo čvrsto i nepokolebljivo na braniku države Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i građana. Mi nikada nećemo, i ne smijemo, zaboraviti najbolje bosanskohercegovačke sinove i kćeri koji su dali svoje živote i dijelove tijela kako bismo je odbranili i sačuvali. Mi rezervnu državu nemamo! - zaključuju u saopćenju Udruženja generala BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...