UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Komšić i Izetbegović pripremaju blokadu, on protivno ustavu obavlja funkciju člana Predsjedništva BiH…“

Nove optužbe na račun Komšića stižu iz Mostara.

  • Politika

  • 24. Dec. 2022  24. Dec. 2022

  • 33

Formiranje vlasti na državnoj razini odvija se najbrže do sada. Kao mandatarka u Vijeću ministara Predsjedništvo BiH imenovalo je HDZ-ovu Borjana Krišto, a u skorije vrijeme očekuju se imenovanja svih ostalih ministara. No, potez Željka Komšića, koji je kao član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, glasao protiv Krišto uzburkao je strasti u redovima HDZ-a BiH.

Nova vlast na državnoj razini bi po dosadašnjem toku pregovora, brzini dogovora, ali i dosadašnjoj retorici mogla funkcionirati stabilno, a na dnevni red mogla doći brojna otvorena pitanja, mišljenje je mostarskog politologa Danijela Vidovića.

No, i u Čovićevim redovima kao potencijalni spor nove vlasti koje čini Osmorka, HDZ BiH i SNSD označen je put BiH prema NATO paktu. Jednako različiti pogledi javit će se i po pitanju Izbornog zakona kada dođe na red, između HDZ-a i Osmorke, smatra beogradski analitičar Milan Sitarski, inače blizak Čovićevom HDZ-u.

Na sjednici Predsjedništva na kojoj je Borjana Krišto imenovana kao mandatarka u Vijeću ministara, određenu pozornost izazvao je i potez jednog od članova Željka Komšića koji je mimo dosadašnje prakse glasao protiv imenovanja Krišto. Tražio je da Krišto predstavi svoj plan rada, a Sitarski je ovaj Komšićev potez označio kao nagovještaj mogućih blokada od strane SDA i DF-a na razini vlasti Federacije.

-Ove dvije stranke morat će objasniti svojim biračima zašto će sada preko kluba Bošnjaka u federalnom Domu naroda pokušati blokirati uspostavu vlasti, a za isto su ranije optuživale stranke HNS-a. Pri čemu su stranke HNS-a u prvom krugu osigurale većinu u hrvatskom klubu, dok su SDA i DF u bošnjačkom klubu neke izaslanike stekle žrijebom, a neke na vrlo sumnjive načine u kantonalnim skupštinama“, kazao je on.

Čovićev beogradski analitičar Sitarski kazao je kako Komšić i Izetbegović pripremaju blokadu vlasti na federalnoj za koju su do sada optživali Čovićev HDZ i HNS, te kako će DF i SDA napraviti politički saloto mortale.

Sitarski nadalje optužuje SDA da je na sumnjiv način došla do većine u Domu naroda Parlamenta federacije, te otkrio da ne poznaje dovoljno materiju o kojoj govori, kazavši kako nije siguran koliko DF ima zastupnika u federalnom Domu naroda. Sitarski kaže da izaslanici DF-a baš kao ni Komšić ne uživaju povjerenje Hrvata kao birača, te da je Komšićevo glasanje protiv izbora Borjane Krišto za mandatarku Vijeća minstara BiH očekivan i da ga vidi kao protest Komšića kao privatnog lica kojeg je optužio da protivno ustavu obavlja tu funkciju.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...