TESTIRALI PRAGMATIČNI NIJEMCI: Dobro pazite kakvu zimsku tekućinu za brisače koristite, ove izbjegavajte u širokom luku…

Dobro zimsko sredstvo ne bi trebalo samo ukloniti slanu površinu s vjetrobranskog stakla, već i film od abrazije guma, kočione prašine, čađe iz ispušnih plinova, motornog ulja i voska iz autopraonice.

  • Auto

  • 24. Dec. 2022  

  • 0

Njemačka stručna organizacija KÜS testirala je jedanaest zimskih koncentrata za čišćenje u omjeru miješanja 1:1. Pobjednik testa, a ujedno i cjenovnih performansi je zimsko sredstvo za čišćenje vjetrobranskih stakala Sonax Antifrost + Klarsicht Concentrate (pet litara – 16,95 eura), koje je jedino sredstvo na testu koje već nakon trećeg brisanja omogućuje potpuno čisto staklo. Čišćenje košta samo 26 centi. Nijedna druga kompanija nije tako brza, temeljita i jeftina u usporedbi.

Drugoplasirano dobro sredstvo za čišćenje je Aral Clear View Winter Concentrate (tri litre – 13,99 eura) – zahtijeva sedam brisanja za dobar pregled i košta 82 centa po čišćenju. Sva druga sredstva za čišćenje u testu su bila razočaravajuća. Nijedan od njih ne zadovoljava kriterij čiste staklene površine.

Stručnjaci tri neispravna proizvoda, Nigrin Power koncentrat protiv smrzavanja vjetrobranskih stakala (5 litara – 19,99 eura), Robby Rob antifriz za vjetrobranska stakla za zimu i ljeto (5 litara – 11,99 eura) i Volkswagen Group prozirni koncentrat za vjetrobranska stakla (2 litre, 11,99 eura), opisuju kao neadekvatne. Neposredno nakon brisanja na vjetrobranskom staklu se stvaraju pruge koje zasljepljuju u mraku i smanjuju vidljivost. Dobro zimsko sredstvo ne bi trebalo samo ukloniti slanu površinu s vjetrobranskog stakla, već i film od abrazije guma, kočione prašine, čađe iz ispušnih plinova, motornog ulja i voska iz autopraonice. To je poseban izazov zimi jer se taj film čvrsto lijepi za stakla.

Rezultat nikada nije bio tako loš, kažu u KÜS-u. Prema mišljenju stručnjaka, uzrok bi mogle biti povećane cijene sirovina. Čini se da mnogi proizvođači sada koriste jeftinu vrstu alkohola umjesto skupog etanola. Inferiorni sastojci također su vjerovatno odgovorni za stvaranje pruga neposredno nakon brisanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...