DODIKOV „STRUČNJAK“ TEGELTIJA PROMIJENIO PLOČU: „Naše je da to tražimo, a nadamo se da će i sud uvažiti…“

Saga o izboru pet srpskih delegata u Dom naroda Parlamenta BiH bi mogla da dobije još jedan, pa i više nastavaka, ako sudije, kada budu odlučivale po novoj žalbi SNSD-a.

  • Politika

  • 24. Dec. 2022  24. Dec. 2022

  • 1

Da će se SNSD ponovo žaliti potvrdio je za “Glas Srpske” Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika Republike, ali i najavio da će ovaj put tražiti da u sporu, takozvane pune jurisdikcije, riješi ovaj predmet. To znači, kako je pojasnio, da će u žalbi, koja će biti upućena kada zaprime odluku CIK-a, tražiti da sudije donesu odluku koja će preinačiti odluku CIK-a u dijelu koji se tiče nevažećeg listića i glasova koji je dobila lista PDP-a.

-Naše je da to tražimo, a nadamo se da će i sud uvažiti, rekao je Tegeltija, te dodao:

"To, nije traženo u žalbi poslije prve odluke CIK-a, jer se to ne traži nikada u startu".

-Išli smo redovnim putem, ali s obzirom na činjenicu da organ kojem je to vraćeno na odlučivanje nije postupio prema uputama suda i očigledno ne želi da izvrši sudsku naredbu, u sporu pune jurisdikcije tražićemo da donesu takvu odluku i preinače odluku CIK-a u dijelu koji je sporan. Ako sud zauzme taj stav, biće stavljena tačka na izbor delegata, kazao je Tegeltija.

Sud, dodao je, i pored takvog zahtjeva može da se odluči da opet poništi odluku i vrati CIK-u na ponovno odlučivanje.

-Sve sad zavisi od suda. Šta će uraditi, kako će se postaviti, o tom potom, rekao je Tegeltija, koji je sve donedavno bio siguran da će sud presuditi u korist SNSD-a.

Iz CIK-a BiH je i nakon posljednje odluke saopćeno da će dodjelu mandata u Dom naroda Parlamenta BiH iz RS-a izvršiti nakon pravosnažnosti odluke na koju se može izjaviti žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem CIK-a u roku od dva dana od dana prijema odluke. Sud, prema ranijim podacima, ima tri dana da zauzme stav.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...