NASTAVLJENO TERORISANJE: Ruski napad na civile na Badnjak u oslobođenom Hersonu, osam mrtvih

Među ranjenima je i šestogodišnja djevojčica. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je uznemirujuće fotografije posljedica napada.

  • Evropa

  • 24. Dec. 2022  

  • 0

Ruske snage na Badnjak su žestoko napale centar grada Hersona na jugu Ukrajine, koji je nedavno oslobođen. U napadu je ubijeno najmanje osmero civila, a 58 ih je ozlijeđeno.

Među ranjenima je i šestogodišnja djevojčica. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je uznemirujuće fotografije posljedica napada.

“Društvene mreže će te fotografije najvjerojatnije označiti kao ‘osjetljiv sadržaj’. Ali to nije osjetljiv sadržaj – to je stvarni život Ukrajine i Ukrajinaca”, napisao je Zelenski uz fotografije.

“Dan uoči Božića Rusi su napali centar grada. Napali su tržnicu, trgovački centar, stambene zgrade, upravne zgrade – mjesta gdje ima najviše ljudi”, rekao je regionalni guverner.

Jaroslav Januševič, guverner Hersonske oblasti, objavio je da je djevojčica teško ozlijeđena u ruskom napadu te prebačena u bolnicu s više ozljeda od šrapnela. Njezino stanje je ozbiljno, objavio je. Ruske snage napale su oslobođene dijelove Hersonske oblasti 74 puta artiljerijom, višecijevnim bacačima raketa, minobacačima i tenkovima, naveo je.

O napadima se danas oglasio i Kirilo Timošenko, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji ih je opisao kao “činove terorista”. Nedugo zatim na svom Telegram kanalu se oglasio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski: “Ovdje se ne radi o vojnim metama. Ovdje se radi o ubijanju zbog zastrašivanja, ali i zadovoljstva.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...