POLITIČKA ANALITIČARKA TANJA TOPIĆ ZA “SB”: “Sve spekulacije nakon izborne noći o svojevrsnom “paktu” ili držanju zajedno Bećirovića i Komšića pale u vodu”

"Ako pažljivije posmatramo dogovor, odnosno sporazum, vidimo da je onaj koji su krajem novembra potpisali HDZ BiH i “Osmorka” revidiran i redukovan prilikom  potpisivanja konačnog, dakle i sa SNSD-om. Negdje na putu smo izgubili NATO integraciju i sva teška pitanja i tačke prijepora strpali u ladice, čekajući neka bolja vremena", kaže Topić.

  • Politika

  • 24. Dec. 2022  24. Dec. 2022

  • 19

Potpisan je sporazum o koaliciji na državnom nivou između HDZ-a BiH, SNSD-a i "Osmorke", najavljeno je brzo formiranje Vijeća ministara. Predsjedništvo BiH je 22. decembra sa dva glasa Denisa Bećirovića i Željke Cvijanović potvrdilo imenovanje Borjane Krišto za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Za srijedu 28. decembra zakazana je 1. hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a na dnevnom redu je samo jedna tačka - potvrđivanje imenovanja predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Jedini koji su ostali dosljedni u negiranju i omalovažavanju Željka Komšića kao člana Predsjedništva su HDZ BiH i njihov vjerni partner SNSD. Novina je ne omalovažavajući i ignorantski odnos, ali svakako kopernikanski obrat u odnosu članica Osmorke prema Komšiću, kojeg su  do jučer gledali kao perjanicu i uzdanicu građanske države BiH”, kaže u razgovoru sa “Slobodnu Bosnu” politička analitičarka iz Banja Luke Tanja Topić.

Negdje na putu smo izgubili NATO integraciju

Šta mislite koji će biti prioriteti nove koalicije, može li doći do povjerenja i boljeg ambijenta u zemlji, hoće li biti otkočeni politički procesi?

Slika koju nam šalju novi koalicioni partneri djeluje dosta optimistično. Lično ne vjerujem da oni, a to je veći dio političkih aktera, koji čine novu vlast, a činili su je zadnje dvije decenije, koji su zemlju uvukli u politički i svaki drugi bezdan pun pesimizma mogu da nas izvuku u zonu optimizma. Sklona sam vjerovati da će ovaj optimizam ostati na nivou retoričkog, nikako suštinskih promjena, prijeko potrebnih ovom društvu.

Ako pažljivije posmatramo dogovor, odnosno sporazum, vidimo da je onaj koji su krajem novembra potpisali HDZ BiH i “Osmorka” revidiran i redukovan prilikom  potpisivanja konačnog, dakle i sa SNSD-om. Negdje na putu smo izgubili NATO integraciju i sva teška pitanja i tačke prijepora strpali u ladice, čekajući neka bolja vremena. Pitanje je imamo li mi u BiH vremena za ta bolja vremena i spremnost političkih aktera za bavljenje teškim stvarima, koje znače postizanje kompromisa. A čini mi se da kompromis u trenutnoj konstelaciji vlasti nikako ne znači odustajanje od insistiranja na isključivim pozicijama.

U samom postizanju sporazuma ugrađene su ucjene, ili će ga biti ali samo ukoliko budu ispunjeni uslovi koje su postavijeni od strane pojedinih političkih subjekata. Teško je povjerovati da će političke procese baš otkočiti oni koji su ih godinama zakivali i kočili. Oni će i dalje imati svoje uslove, a to su insistiranje na velikoj finansijskoj podršci iz Evropske unije, za koju ionako tvrde da će se raspasti dok BiH postane njenom članicom, gašenje OHR-a, jer je on u slobodnoj interpretaciji pojedinih političara ionako predviđen u 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o BiH, istovremeno kretanje BiH ka EU ali ne odricanje od RusijeiI Kine (kako će to istovremeno teći niko nam nije objasnio), ucjenama o rješavanju onih projekata koji su interesu samo dijela države. Bojim se da su u novoj konstelaciji vlasti i dalje dominantni parcijalni, etnički, partijski interesi bez šire perspektive same države. Da li to znači promjenu u odnosu na ono što smo imali, čini mi se prije ne.

Nakon pune četiri godine, Komšić je u Predsjedništvu BiH preglasan, što se nikada nije desilo u proteklom sazivu kada su članovi Predsjedništva bili Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić. Kako to Vi tumačite?

Željko Komšić je očigledno ostao usamljen u Predsjedništvu BiH,iI vrlo jasno je pozicioniranje “Osmorke” odnosno SDP-ovog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. On će podržati novu vlast i koaliciju, tako da su sve spekulacije nakon izborne noći o svojevrsnom “paktu” ili držanju zajedno Bećirovića i Komšića pale u vodu. Zanimljivo je samo pratiti nesuvisla obrazloženja i stajališta onih poliitičara koji su preko noći promijenili ploču, i sad u onima koji su bili destruktivan faktor decenijama vide novi potencijal za nadu i optimizam, konstruktivne pregovarače sa kojima su uvijek lijepo sarađivali. Jedini koji su ostali dosljedni u negiranju i omalovažavanju Željka Komšića kao člana Predsjedništva su HDZ BiH i njihov vjerni partner SNSD. Novina je ne omalovažavajućiiI ignorantski odnos, ali svakako kopernikanski obrat u odnosu članica Osmorke prema Komšiću, kojeg su  do jučer gledali kao perjanicu i uzdanicu građanske države BiH.

Iluzija je misliti da su se politički cijljevi HDZ-a i SNSD-a promijenili

Rekli ste za medije da ne želite ulaziti u teorije zavjere ili spekulacije o tome zbog čega je SDA jedina velika stranka iz prošlog saziva vlasti koja je izbačena u opoziciju, te da je pogrešno pogrešno da se na samo jednu adresu ispostavi sve ono što je pogrešno urađeno u BiH posljednjih godina. Ima li smisla  postaviti pitanje da li vjerujete da su se da su se promijenili politički ciljevi HDZ-a i SNSD-a?

Mislim i to ponavljam nakon oktobarskih izbora da su se najprije promijenila stajališta onog što zovemo međunarodni faktor u BiH. Definitivno su priznavanjem izbornih prevara, krađa, manipulacija i davanje legitimiteta pokradenim izborima, urušili i ono mlo povjerenja koje su građani BiH imali prema njima.

Građani BiH ionako nemaju povjerenja prema ovdašnjim poliitčarima, institucijama, u pravnu državu. Vjerovali su da će im stranci obezbijediti integriteti transparentnost izbora, u koju se posebno kleo Visoki predstavnik u BiH, a ostala im je gorčina i vrlo jasno stajalište da na izbore u BiH vise nema smisla izlaziti. Druga stvar koja je po meni pogubna i neće razriješiti bh političku dramu, da iz vlasti uklonite jednu etnonacionalnu političku partiju a ostavite dvije koje su zajedno sa ovom prvom decenijama vrlo uspješno plesali politički tango u BiH. Iluzija je misliti da su se politički cijljevi HDZ-a i SNSD-a promijenili, bila bi to velika obmana sopstvenih pristalica (a njih je nesrzamjerno mnogo ako gledamo stanje jada I bijede u kojima se ovo društvo nalazi) jer bi izdali one principe na kojima su gradili svoje političke imperije. Prije mi to lični na neku novu obmanu, uskoro ćemo vjerovatno saznati i ko je ovog puta obmanjen.

Kandidatski status dobijen zbog ruske agresije na Ukrajinu

Relativno brzo se formirala i Vlada RS. Jedan od ministara je vrlo brzo diskretditovan, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Dado Dogan, koga je predložila Socijalistička partija Petra Đokića. Ubrzo i drugi ministar Dragoslav Kabić iz SNSD. S druge strane, šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS, Igor Crnadak, rekao je da PDP neće podržati izbor nove Vlade Republike Srpske. Vaš komentar, kako Vam se čini novi relativno brzo formiran saziv Vlade RS-a, nova/stara imena ministara?

Nakon izbora najavljeno je da će nova vlada RS-a biti vlada eksperata. Od tih eksperata nije ostalo ni e. Mi na čelu ministarstva prosvjete i kulture imamo ekonomisticu. Samoj vladi, odnosno premijeru Milorad Dodik je u startu ograničio rok upotrebe i njegov mandat skratio na dvije godine. Vidimo da je još jedan ministar podnio ostavku, licemjerno se insistira na moralnoj odgovornosti, tobože stvarajući utisak da ni partije same nisu znale za “grijehe” osoba koje su predložile. Bojim se da je to postalo prihvatljivo, imamo ministre koji sjede nekoliko mandata u fotelji a protiv njih postoje pravosnažne presude. Imamo ministre koji su u biografiji napisali da su završili fakultete u Londonu, a pri tome na engleskom ne umiju ni da se predstave.

Zašto tu niko ne pokrene pitanje moralne odgovornosti. Dobili smo upozorenje da se vlada i javne institucije moraju očisttiti od onih koji se vode kao zaposleni na tim mjestima a ne dolaze na posao. Pa ko im je to omogućio? Mislim da ovo potvrđuje samo činjenicu da zakoni vrijede selektivno, da je mnogima dopušteno ono što im vrhovni poliitčki autoriteti dopuste, a mi sve to stoički podnosimo. Granica trpljenja javašluka vlasti kod građana je visoka i srazmjerna je niskim mizernim očekivanjima od iste. Sastav nove vlade se sam predstavio dovoljno lošim u samom startu pa je svaki komentar izlišan.

Bosna i Hercegovina je dobila kandidatski status. Šta mislite da li je to posljedica agresije Rusije na Ukrajinu, odnosno šta realno u ovom momentu to znači za BiH s obzirom da treba ispuniti 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije?

Kandidatski status BiH je božji dar i dobijen je zbog ruske agresije na Ukrajinu. To za BiH u ovom momentu ne znači previše, sem pojačanog apetita domaćih poliitčara da bi on mogao da ih uvede u nove mogućnosti finansijske podrške. Sve otalo za njih znači zahtjevan posao i rad na reformama, koji su oni vješto eskivirali svih prethodnih godina. Zašto bi neko bio naivan i povjerovao da će kandidatski status dovesti do izgradnje pravne države u BiH, koja bi mnoge ugledne I prestižne poliitčke figure smjestila u zatvore. Ova generacija političara definitivno neće biti pogonska snaga koja će zemlju ubrzano voditi u EU. Više entuzijazma u tom pogledu pokazuju pojedini evropski zvaničnici od domaćih političara.

(Razgovarala: Sanela GOJAK)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...