BURA NA DOLASKU, ŠAPAT NA ODLASKU: Ivaylo Petev ima loše rezultate, nije mu pomoglo ni to što je Edin Džeko bio uz njega

Selekciju je vodio na 21 utakmici, upisavši samo šest pobjeda, a imao je osam neriješenih rezultata i sedam poraza.

  • Sport

  • 25. Dec. 2022  

  • 1

Ivaylo Petev se nije proslavio na klupi fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Selekciju je vodio na 21 utakmici, upisavši samo šest pobjeda, a imao je osam neriješenih rezultata i sedam poraza.

Na klupu je stigao uz dosta polemike i žustre rasprave, pa čak i otvorenih sukoba između dojučerašnjih reprezentativaca, a na njegovom angažmanu insistirao je predsjednik FS BiH Vico Zeljković, kao i sadašnji direktor reprezentacije i nekadašnji reprezentativac Zvijezdan Misimović. Svemu je prethodila burna rasprava, pa čak i otvoren sukob Misimovića s jedne i Spahića s druge strane, piše Srpskainfo.

Komisija za izbor selektora se raspala, a Petev je dobio povjerenje.

Protivkandidat Bugarinu bio je Sergej Barbarez. Ipak, Izvršni odbor se odlučio za bivšeg trenera zagrebačkog Dinama i… pogriješio.

"Vodi ga kući"

Kako javljaju pojedini mediji, u četvrtak, 29. decembra, Izvršni odbor će se zahvaliti sadašnjem selektoru i krenuti u potragu za njegovim nasljednikom.

Zanimljivo da je Ivaylo Petev imao podršku i kapitena Edina Džeke, i to poslije neuspjelih kvalifikacija za Mundijal u Kataru.

"Radi dobro, što se vidjelo u prethodnim kvalifikacijama. Nije istina što neki govore o njemu, da nije uradio dobar posao. Mislim da u prošlim kvalifikacijama nismo dobro odigrali samo jednu utakmicu, protiv Finske kod kuće. Nažalost, izgubili smo taj meč i šanse za baraž. Ipak, mislim da je generalno ovaj kvalifikacioni ciklus bio dobar, jer u ekipi ima dosta mladih igrača. Trener je bio nov, morao je uvesti i nametnuti svoje taktičke stavove. Vjerujem da ćemo sada biti potpuno spremni za nadolazeće kvalifikacijske utakmice", rekao je početkom godine Edin Džeko.

Nakon ove izjave kapiten reprezentacije BiH našao se na udaru navijača, koji su ga isprozivali na društvenim mrežama:

– Vjerovatno je mjerilo broj izgubljenih utakmica, jer je tu najuspješniji.

Najgori trener. Da nešto valja, trenirao bi Bugare.

– Uzmi ga, Džeko, neka ti vodi taj restoran negdje u Hrvatskoj.

Zar i ti, sine Edine?

– Kako da ne, s njim ste osvojili sve.

– Džeko lupa k'o pijan po ogradi. Štiti Misimovića pošto ga je doveo. Petev najgori trener, skupa sa upravom i igračima.

E, moj Džeksone, ne treba tebi to pred kraj karijere da se ovako predstavljaš…

Ovo su samo neki od komentara navijača reprezentacije BiH koji kapitenu nisu oprostili hvalospjeve na račun Peteva. Sve ovo izazvalo je dodatni požar oko reprezentacije.

Petev nije opravdao očekivanja

Bugarski stručnjak, ruku na srce, nije opravdao očekivanja.

Petev je debitovao 24. marta 2021. godine u Helsinkiju protiv Finske (2:2) u sklopu kvalifikacija za Mundijal u Kataru. Nakon toga BiH je odigrala bez golova prijateljski meč protiv Kostarike. Uslijedio je domaći poraz u kvalifikacijama od Francuske (0:1), pa prijateljski susreti protiv Crne Gore (0:0) i poraz od Danske (2:0). Nastavljene su kvalifikacije, a BiH je u Francuskoj napravila senzaciju i uzela jedan bod favorizovanom domaćinu (1:1).

Dakle, prvih šest utakmica Petev nije upisao nijednu pobjedu, a onda je savladan Kuvajt (1:0), i to u prijateljskoj utakmici.

Nastavak kvalifikacija za Mundijal vratio je sve u taboru “Zmajeva” u realnost. Očekivala se pobjeda protiv Kazahstana u Zenici, a ovaj meč je završen bez odluke (2:2). Već tada se dalo naslutiti da BiH neće vidjeti Katar, iako je preostalo još mnogo mečeva do kraja kvalifikacija.

Svoju prvu pobjedu kao selektor u zvaničnim utakmicama na klupi BiH Petev je ostvario u devetom nastupu, u gostima kod Kazahstana (2:0).

Osvojen je jedan bod u Ukrajini (1:1), ali je uslijedio novi poraz na domaćem terenu, ovaj put od Finske 1:3. Bodove iz Zenice odnijela je i Ukrajina (0:2).Bio je to kraj kvalifikacija za Katar i novi krah reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Godina 2021. zaključena je novim porazom u prijateljskom susretu u gostima protiv SAD (1:0).

Prvi u Ligi nacija

Petev je 2022. otvorio pobjedama u prijateljskim mečevima od po 1:0 protiv slabašnih Gruzije i Luksemburga.

Liga nacija je otvorena kao i kvalifikacije za Mundijal, u Helsinkiju protiv Finske. Rezultat ponovo neriješen, ovaj put 1:1. Uslijedila je pobjeda od 1:0 protiv Rumunije, pa novi neriješen rezultat u Ligi nacija u Podgorici (1:1).

Finsku je četa trenera Peteva savladala uz dosta muka 3:2 i to je bio važan korak ka prvom mjestu u grupi Lige nacija, a sve je potvrđeno osvajanjem tri boda protiv Crne Gore u Zenici 1:0.

Ubjedljiv poraz u Rumuniji od 4:1 nije uticao na konačan plasman. Bosna i Hercegovina je bila pobjednik grupe, ali ovaj susret je pokazao sve slabosti. Upravo ovaj meč ovjerio je otkaz Petevu.

Bila je to posljednja utakmica koju je Petev vodio, a meč je odigran 26. septembra. Skoro tri mjeseca kasnije Izvršni odbor vjerovatno neće produžiti saradnju.

Ko će biti nasljednik, vremena nema mnogo. Brzo će mart i početak kvalifikacija za EP u Njemačkoj 2024. Ni novi selektor neće imati mnogo vremena, ali koga u Savezu briga za to!?

Učinak Peteva:

U kvalifikacijama za Katar

Finska – Bosna i Hercegovina 2:2

Bosna i Hercegovina – Francuska 0:1

Francuska – Bosna i Hercegovina 1:1

Bosna i Hercegovina – Kazahstan 2:2

Kazahstan – Bosna i Hercegovina 0:2

Ukrajina – Bosna i Hercegovina 1:1

Bosna i Hercegovina – Finska 1:3

Bosna i Hercegovina – Ukrajina 0:2

Liga nacija

Finska – Bosna i Hercegovina 1:1

Bosna i Hercegovina – Rumunija 1:0

Crna Gora – Bosna i Hercegovina 1:1

Bosna i Hercegovina – Finska 3:2

Bosna i Hercegovina – Crna Gora 1:0

Rumunija – Bosna i Hercegovina 4:1

Prijateljske utakmice

Bosna i Hercegovina – Kostarika 0:0

Bosna i Hercegovina – Crna Gora 0:0

Danska – Bosna i Hercegovina 2:0

Bosna i Hercegovina – Kuvajt 1:0

SAD – Bosna i Hercegovina 1:0

Bosna i Hercegovina – Gruzija 1:0

Bosna i Hercegovina – Luksemburg 1:0

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...