NOVA POBUNA DEMOBILISANIH BORACA: Traže 1.080 KM pomoći, vlast poručuje – „Kasno je…“

Rasprave se vode i u ostalim kantonima, a stavovi oko isplate pomoći su se sveli na populizam.

  • Društvo

  • 27. Dec. 2022  

  • 0

Iz Udruženja Kamp boraca u Goraždu su iznenadili vlast zahtjevom da demobilisani borci koji primaju egzistencijalnu nadoknadu dobiju pomoć od 1.080 KM koja je zagarantovana uposlenim u javnom sektoru. Jasno je da vlast neće moći ispuniti ovaj zahtjev, ali on je samo još jednom potvrdio koliko je kontroverzna odluka donesena u Vladi FBiH, piše Ljudski.ba.

Nakon informacije da je Vlada BPK Goražde donijela odluku o isplati 1.080 KM pomoći uposlenim na budžetu na njenu adresu je stigao zahtjev da se u isplatu uvrste i nezaposleni demobilisani borci. Predsjednik Udruženja Kamp boraca BPK Goražde Anel Barimac je u zahtjevu naveo kako smatra da je ova kategorija ugroženija od onih koji primaju plaću. U kampu boraca su spremni i na organizaciju protesta.

- Mi mislimo da ovu nadoknadu zaslužuju svi borci i svi građani, ali smo pomoć tražili za nezaposlene demobilisane borce jer su trenutno i oni korisnici budžeta .Oni redovno primaju nadokandu kao što uposleni primaju plaću i zbog toga mislimo da je bilo osnove da se i oni uvrste, kaže Barimac.

Ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Avdo Mirvić za Ljudski.ba kaže da još nije imao informasciju da je dobio zahtjev.

- Zahtjev još nije stigao do mene. Nažalost, Uredba Vlade FBiH je takva da ova kategorija ne spada u one koji imaju pravo na pomoć iz budžeta. S druge strane budžet ministarstva je nakon uvođenja egzistencijalne nadoknade za nezaposlene borce prilično limitiran jer za isplatu njihovih prava ide preko 50 posto ukupnih sredstava. Ja bih volio da možemo udovoljiti ovom zahtjevu i mislim da je ranije trebalo reagovati prema Vladi FBiH, kaže Mirvić za Ljudski.ba.

U BH Demokratima ispred kojih je Mirvić imenovan za ministra jasno su istakli da nisu zadovoljni načinom na koji je Vlada FBiH regulisala pitanje pomoći uslijed ekonomske krize. Predsjednik ove stranke Džebrail Bajramović o tome je govorio na sjednici Skupštine BPK Goražde.

- Jasno sam istakao mišljenje po kojem je ovo nepravedna raspodjela jer budžet pripada svim stanovnicima pa je i raspodjela pomoći trebala ići svima ravnomjerno. Bojim se da je sada kasno za to, s tim da odgovornost nije na novoj Vladi BPK Goražde, već na onima koji su donosili propis, kazao je Bajramović za Ljudski.ba.

Usvajanje rebalansa kantonalnog budžeta čime je omogučena isplata 1.080 KM nije prošlo bez svađe između onih koji su na vlasti i u opoziciji. Iz SDA koja je u FBiH sa koalicionim partnerima kreirala propis tražili su dodatna sredstva za pomoć nezaposlenim i radnicima privredi. Rasprave se vode i u ostalim kantonima, a stavovi oko isplate pomoći su se sveli na populizam.

U TK SDP kritikuje vlast u kojoj je opet SDA sa DF-om jer ne želi isplatiti pomoć budžetskim korisnicima, dok u isto vrijeme sarajavska trojka čiji dio je i SDP također odbija isplatu pomoći. SDA zbog 1.080 KM kritikuje i vladu USK koju predvode NES i SDP.

U ZDK je SDA dok je bila na vlasti odobrila isplatu 1.080 KM i nije se previše brinula za nezaposlene i socijalno ugrožene. To ih ipak nije ostavilo na vlasti.

U cijeloj priči jedno je samo sigurno. Ko god da je na vlasti izostaje osjećaj solidarnosti prema svim građanima. Onako kako je stvari postavila Vlada FBiH krizu uslijed poskupljena najviše osjete oni koji primaju plaću s budžeta. Nezaposlenim je odobreno po 100 KM pomoći jer su valjda naučili manje trošiti.

Kada bi se stvari postavile kako treba, iz budžeta bi svi stanovnici BiH trebali imati jednaku pomoć za ublažavanje ekonomske krize jer ga svi na različite načine pune. Ovako nastavljena je praksa da su zaposleni u javnom sektoru privilegovani, jer osim pomoći će dobiti i povećanje plaća, a što ide na teret onih koji pune budžet.

Za sada iz Kampa boraca u BPK Goražde očekuju da se oglase i druga boračka udruženja iz njihovog grada. Smatraju da bi njihov primjer trebale slijediti i kolege u ostalim gradovima FBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...