JUSUF NURKIĆ GOVORIO PLANOVIMA S REPREZENTACIJOM: "Čini me ponosnim igrati za državu, zastavu i naciju, volio bih nastupiti na SP-u"

Košarkaš Portlanda zbog obaveza u NBA ligi neće moći nastupiti za Zmajeve u posljednjim mečevima kvalifikacija.

  • Sport

  • 27. Dec. 2022  

  • 0

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Jusuf Nurkić u intervjuu za zvaničnu stranicu Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) istakao je kako bi sa našom reprezentacijom volio da nastupi na Svjetskom prvenstvu.  

Košarkaš Portlanda zbog obaveza u NBA ligi neće moći nastupiti za Zmajeve u posljednjim mečevima kvalifikacija.

- Volio bih da se takmičim na Svjetskom prvenstvu sa reprezentacijom. Podržat ću momke u narednom prozoru kvalifikacija i poslati im svu svoju ljubav i podršku - kazao je Nurkić na početku razgovora za FIBA-u.

Iako zvuči malo čudno, praktično, Zmajevi drže u svojim rukama i ne ovisimo ni o kome, iako će, ruku na srce, imati težak posao da rezervišu kartu za SP. Kako bi završili u društvu Francuza i Litvanaca potrebno je da izabranici Adisa Bećiragića opstvarije dvije pobjede u posljednja dva meča kvalifikacija.

Crnu Goru ćemo ugostiti 23. februara 2023. godine i ako želimo ostati u utrci za plasman na Svjetsko prvensto moramo slaviti pobjedu od 20 razlike (prvi meč u Podgorici izgubili smo sa 69:88). U tom slučaju treće mjesto bismo potvrdili bilo kakvim trijumfom u Mađarskoj (26. februar).

Postoji i opcija da Crnogorce savladamo sa manjom razlikom, ali u tom slučaju bilo bi nam potrebno da uz pobjedu protiv Mađara navijamo da Češka u Podgorici savlada naše komšije.

- Te utakmice će biti dva finala. Dvije teške bitke, dva teška protivnika koja još uvijek imaju nade da se kvalifikuju, ali moramo da pobjedimo jer želimo da budemo na svjetskoj sceni. Momci će morati da igraju tu utakmicu (protiv Crne Gore) kao da je finale. Moramo da pobjedimo, moramo da završimo na mjestu da idemo na FIBA ​​Svjetsko prvenstvo. Crna Gora je veoma solidna ekipa, a oni također koliko i mi žele da se kvalifikuju na SP, ali cilj je da iskoristimo to što igramo na domaćem terenu i slavimo - rekao je centar Portlanda.

Zmajevi u svakom meču imaju veliku podršku navijača.

- Navijači će biti naš šesti čovjek, siguran sam da će biti fantastični kao i obično, a moji saigrači će igrati odličnu utakmicu, vjerovatno jednu od najvažnijih u historiji bosanskohercegovačke košarke. Znam da će momci uložiti i srce i dušu - dodao je Nurkić.

Košarkaš Portlanda je govorio i o pobjedi naše selekcije u Skenderiji protiv Francuske u Skenderiji nakon dva produžetka (96:90), upravo u aktuelnim kvalifikacijama. Nurkić je u tom meču upisao 21 poen, devet skokova i četiri asistencije.

- Bila je to tako nevjerovatna utakmica, fantastična pobjeda nakon veoma teške borbe protiv jednog od najboljih timova na svijetu. Pokazali smo za šta smo sposobni, da možemo da dobijamo utakmice na najvišem nivou. Ova utakmica je bila napeta, s velikim pritiskom, ali smo uradili nevjerovatan posao i pobjeda protiv Francuske nam je pomogla da steknemo više samopouzdanja za sadašnjost i budućnost.

Navijači su bili nevjerovatni, bučni, tjerali su nas da damo sve od sebe i mi smo im se zahvalili pobjedom. To je bio jedan od mojih najboljih trenutaka radosti s reprezentacijom - kazao je Nurkić.

BiH je na Eurobasketu ove godine ostvarila impresivne pobjede nad Mađarskom i Slovenijom u grupi smrti (grupa B). Tijesni porazi od Njemačke, Francuske i Litvanije spriječili su Zmajeve da se plasiraju u osminu finala.

Nurkić kaže da je to bilo važno za njegovu karijeru.

- Kada igrate protiv vrhunskih igrača i vrhunskih timova, postajete samo bolji. Kada igrate na velikom niovu, uvijek se uči. Ja sam jedan od lidera reprezentacije, tako da imam više obaveza, moram stalno da pokazujem i igram svoju A igru - poručio je Nurkić te za kraj kazao kako ga čini ponosnim nastupati za našu zemlju.

- Naučio sam mnogo na Eurobasketu, i zaista uživam igrati u FIBA-i. To je drugačija igra, a kada igraš sa svojom državom osjećaš nešto veće od sebe. Igraš za državu, za zastavu, za cijelu naciju. To me čini veoma ponosnim, volim taj osjećaj - zaključio je bh. reprezentativac.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...