DŽENAN ĐONLAGIĆ U NEVJERICI: "Lidija Bradara sama sebe demantira! Sporazum Osmorke i HDZ-a..."

Komentirala je i ponovno usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini RS-a koji je državni Ustavni sud u septembru ove godine stavio van pravne snage.

  • Mini market

  • 29. Dec. 2022  

  • 20

Nakon tvrdnji HDZ-ove zastupnice Lidije Bradare oglasio se član Predshjedništva Demkratske fronte i državni parlamentarac Dženan Đonlagić.

-Sama sebe demantira! Sporazum Osmorke i HDZ-a ima taj princip “švedskog stola”. Navedena 1 presuda, “Ljubić”, koja više ne postoji u pravnom prometu, a nema presude “Komšić iz 2015” koja nikada nije provedena, a tiče se neustavnog izbora Predsjednika FBiH, poručio je Đonlagić.

Podsjetimo, članica Predsjedništva HDZ-a BiH Lidija Bradara komentirala je ponovno usvajanje neustavnog Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske ističući da svako odluke Ustavnog suda BiH tumači onako kako mu odgovara.

Bradara je mišljenja da se u Bosni i Hercegovini svjedoči drugačijoj političkoj atmosferi no što je to bio slučaj prije ovogodišnjih Općih izbora. "Prvi put imamo programsku koaliciju koja je napisana i to se osjetilo prilikom imenovanja gospođe Krišto. Imala je ekspoze, rasprava je uglavnom bila korektna, ali sve u svemu ta neka atmosfera koja se osjetila, nadam se i da će se nastaviti", kazala je ona.

Komentirala je i šta za HDZ znači partnerstvo sa strankama Osmorke.

"Mi smo uvijek nastojali napraviti neki politički dogovor, ali sami znate da mi nikad nismo koristili riječ koalicija već političko partnerstvo i ovo što sada vidimo jeste drugi ambijent. Mi smo ipak dobili kandidatski status i zemlja ima jedinu šansu kretanja ka EU i da teška pitanja ostavljamo za sutra ako ih ne možemo danas riješiti. Oba su sporazuma potpisana i za FBiH i za nivo države", kazala je Bradara.

Govorila je i o fomiranju nove federalne vlade te situaciji u klubovima Doma naroda FBiH.

"U Klubu hrvatskog naroda je jasna podrška kandidatu HNS-a, to jeste moju malenkost. U Klubu Srba također je poprilično čista situacija, a u Klubu Bošnjaka mi ne znamo, u principu ne možemo ni komentirati rezultate izbora. Ja se nadam da će svi biti svjesni odgovornosti koju svi imamo i da ova zemlja nema nikavu više mogućnost za blokade. Nadam se da neće biti blokada i da ćemo nakon osam godina dobiti vlast u Federaciji", kazala je Bradara tokom gostovanja na TV Sarajevo. 

Odgovorila i na pitanje da li smatra da će biti teško praviti projekte i voditi procese sa osam različitih stranaka.

"Ako ima volje, ima i načina. Postoji nešto što se zove politička korektnost. Mislim da se kroz kompromise i želju da ne namećete svoja rješenja drugima, sva pitanja mogu rješavati. Vjerovatno Osmorki, kako se to žargonski zove, neće biti lako, ali i HDZ unutar HNS-a funkcionira sa velikim brojem stranaka i nadam se da ako su iskreni partneri iz Osmorke, da će oni naći načina kako zajednički funkcionirati ukoliko to nekada izgleda kao da nemaju sličnosti", mišljenja je.

Komentirala je i ponovno usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini RS-a koji je državni Ustavni sud u septembru ove godine stavio van pravne snage.

"Mi se stalno vraćamo na iste teme. U BiH se stekla praksa da uglavnom svi uzimaju presude Ustavnog suda kao sa švedskog stola. Uzmete ono što vam se dopada, a što vam se ne dopada osporavate. Postoji i presuda 'Božo Ljubić' o legitimnom predstavljanju koja je za veliki dio javnosti nešto o čemu se ne treba pričati i onda naravno u takvom ambijentu imate one koji likuju nad presudama Ustavnog suda i nerazumijevanje odluka koje donesu pravosudne institucije. Sad je pitanje šta je država", kazala  je Bradara.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...