ENVER KAZAZ, PROFESOR KOJEG NE OBAVEZUJE INTELEKT: Prije samo deset dana poručio da "nema više onako radikalnog Dodika", a sada tvrdi da je Dodikov cilj "razbuktavanje srpskog nacionalizma"!

Uprkos dugogodišnjem praćenju politike i samim time dobrom poznavanju prilika u našoj zemlji, Kazaz je tada poručio da zbog koalicije Osmorke, HDZ-a i SNSD-a "po prvi put od Dejtona do danas osjeća nadu u bolji život za građane BiH".

  • Mini market

  • 29. Dec. 2022  29. Dec. 2022

  • 9

Nakon jučerašnjeg vrlo rigidnog istupa lidera SNSD-a Milorada Dodika u kojem je poručio da uprkos saradnji sa strankama u Sarajevu "dogovora i pregovora oko državne imovine neće biti" jer, kako kaže, ona ne pripada državi već entitetu, pogoršali su se odnosi unutar tek uspostavljene koalicije Osmorke, HDZ-a i SNSD.

Dodik je pritome dodao i da će se na pitanju državne imovine "vidjeti hoće li biti Bosne i Hercegovine ili ne".

Isti dan u večernjim satima, Narodna skupština Rs-a je izglasala Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti što predstavlja još jedan pokušaj Dodikovog režima da se državna imovina od strane entitetske skupštine upiše u vlasništvo entiteta.

Ovaj Dodikov istup i navedeni zakon je za Dnevni avaz jučer je komentarisao i univerzitetski profesor Enver Kazaz.

On je doveo u pitanje iskrenost Dodikovog pristanka na koaliciju sa Osmorkom navodeći da on "istodobno igra dvije igre – jednu za međunarodnu zajednicu sklapanjem vlasti sa Osmorkom, a drugu za svoje glasače s nacionalističkim potezima kakve vuče u NSRS".

"Cilj politike Milorada Dodika je razbuktavanje srpskog nacionalizma, na kojem on 'jaše' duže od decenije, ali da je on svjestan da nema institucionalne moći da provede svoje separatističke namjere", rekao je Kazaz za Avaz.

No, zanimljivo je da je samo deset dana, 19. decembra, profesor Kazaz koji važi i za neformalnog portparola Osmorke imao sasvim drugačije stavove.

Uprkos dugogodišnjem praćenju politike i samim time dobrom poznavanju prilika u našoj zemlji, Kazaz je tada poručio da zbog koalicije Osmorke, HDZ-a i SNSD-a "po prvi put od Dejtona do danas osjeća nadu u bolji život za građane BiH".

"Nema više onako radikalnih Milorada Dodika i Dragana Čovića u javnom prostoru. Formiranju vlasti se pristupilo na drugačiji način. Uspjeh im je program. Možemo govoriti o pojedinim stavkama tog ugovora. Buk Bijela hidreoelektrana, ne treba je stopirati ako se grada na strani BiH, posebno sad u vremenu energetske krize", rekao je prije samo deset danas profesor Kazaz.

Ništa se u politici Milorada Dodika ne mijenja već deceniju pa je poprilično nevjerovatno da jedan ugledni bh. intelektualac može sebi dozvoliti da iznosi dijametralno suprotne stavove u ovako kratkom periodu.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...