NEZABILJEŽENO U NOVIJOJ POVIJESTI: Zemlja Evropske unije izgubila je više od milion stanovnika...

Osobe starije od 65 godina čine oko petinu stanovništva, pokazuju podaci.

  • Evropa

  • 30. Dec. 2022  

  • 3

Rumunija je izgubila 1,1 milion stanovnika u posljednjih 11 godina godina, a broj stanovnika je opao na 19,05 miliona u trendu podstaknutom migracijama i demografijom, pokazali su preliminarni podaci popisa koje je objavio Nacionalni zavod za statistiku u petak.

Osobe starije od 65 godina čine oko petinu stanovništva, pokazuju podaci.

Trideset devet od 42 okruga zabilježilo je pad stanovništva u odnosu na prethodni popis iz 2011. godine, uključujući i prijestolnicu Bukurešt.

Podaci pokazuju da Rumunija ima 9,8 miliona žena ili 51,5 posto stanovništva. Oko 52,2 posto stanovništva živi u urbanim sredinama, javlja Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...