SPEKTAKL U SARAJEVU: Na Koševu su 1969. igrali “Željo” i “Santos”; Pogledajte fotografiju Pelea sa Osimom i Musemićem

Slavni klub sa najvećom zvijezdom brazilskog fudbala ikada došao je u glavni grad Bosne i Hercegovine.

  • Sjećanje

  • 01. Jan. 2023  01. Jan. 2023

  • 1

U jesen 1969. godine Željezničar je odigrao više međunarodnih prijateljskih utakmica. Ugostio je dvije čuvene brazilske ekipe Sao Paolo I Santos, sa kojima je igrao neriješeno, oba puta 1:1, piše u monografiji Fudbalskog kluba “Željezničar”, koja je objavljena 1981. kada je klub sa Grbavice slavio 60 godina postojanja.

Naravno, i ova fotografija “pronašla” je svoje mjesto u toj knjizi.

Fotografija iz monografije FK "Željezničar"

Pred početak prijateljske utakmice Željezničar - Santos; S lijeva: Selimović i Jakše (sudije),

Vahidin Musemić (gost, FK "Sarajevo"), Pele (kapiten "Santosa"), Ivica Osim (kapiten "Željezničara") i Lubarda (sudija), 19. septembar 1969. godine

“Kralj fudbala” Pele igrao je na Koševu, na stadionu na kojem je „Željo“ tada bio domaćin, za svoj Santos. I odigrao izvrsnu utakmicu, sjećaju se oni koji su imali tu privilegiju da joj prisustvuju.

Za “Želju” je u toj utakmici nastupio i Vahidin Musemić, član Fudbalskog kluba “Sarajevo”, tih godina jedan od najboljih evropskih centarfora.

Ivica Osim, kapiten “Želje” i također jedan od najboljih evropskih igrača šezdesetih godina, majstor iz beogradske “Crvene zvezde” Dragan Đajić te Musemić bili su udarni trio reprezentacije Jugoslavije koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu godinu ranije osvojila drugo mjesto.

“Željo” je u toj sezoni, dakle 1969./1970. najčešće igrao u sastavu: Radović, Hrvat, Bećirspahić, Bratić, Katalinski (Saračević), Hadžiabdić, Jelušić, Bajić (Janković), Bukal, Osim i F. Mujkić (Deraković). Trener je bio Milan Ribar. Osvojili su četvrto mjesto u prvenstvu Jugoslavije.

(D. B.)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...