POZNATI I PRIORITETI ZA KOJE ĆE SE ZALAGATI: Švedska preuzima predsjedavanje Evropskom unijom

Švedska danas preuzima od Češke predsjedavanje EU uz obećanje da će održati jedinstvo bloka kada je riječ o Ukrajini

  • Evropa

  • 01. Jan. 2023  

  • 0

Švedska danas preuzima od Češke predsjedavanje EU uz obećanje da će održati jedinstvo bloka kada je riječ o Ukrajini i podržati slobodnu trgovinu povodom poziva na oštriji odgovor na američke subvencije zelenoj industriji.

Pored ovih pitanja, Stokholm je za prioritete odabrao i pitanje klimatskih promjena i zaštitu "fundamentalnih vrijednosti" EU u svijetlu sporova sa Mađarskom i Poljskom, prenio je AFP.

Nakon osam godina vladavine stranaka iz političkog lijevog centra, vladu je u oktobru formirao konzervativni premijer Ulf Kristensen u koaliciji sa krajnje desno orijentisanim Švedskim demokratama.

Ta nacionalno orijentisana stranka odustala je od ranijih poziva da Švedska istupi iz EU, ali i dalje ima tvrde stavove prema ključnom pitanju imigracije.

Analitičari napominju da, prema koalicionom sporazumu, Švedske demokrate ne mogu uticati na odlučivanje u vezi sa EU, ali će biti informisani o odlukama iz ovog domena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...