NAPETOSTI SA SRBIJOM: Albin Kurti traži povećanje prisutnosti NATO-a na Kosovu

U Misiji NATO-a na Kosovu (KFOR) trenutno je više od 3.700 vojnika iz 27 zemalja svijeta.

  • Regija

  • 01. Jan. 2023  01. Jan. 2023

  • 1

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je NATO da poveća broj pripadnika mirovnih snaga na Kosovu, nakon nedavnih napetosti sa Srbijom.

"Značajno povećanje NATO-ovih vojnika i vojne opreme u našoj zemlji poboljšalo bi sigurnost i mir na Kosovu i u cijeloj regiji Zapadnog Balkana", rekao je Kurti za njemačke novine Die Welt.

U Misiji NATO-a na Kosovu (KFOR) trenutno je više od 3.700 vojnika iz 27 zemalja svijeta.

Snage NATO-a na Kosovu su raspoređene nakon završetka rata 1999. godine s ciljem jamčenja sigurnosti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nedavno je između Kosova i Srbije došlo do novih napetosti. Lokalni Srbi na sjeveru Kosova su 20 uzastopnih dana držali to područje u blokadi.

Barikade su postavljene u znak prosvjeda zbog uhićenja bivšeg srpskog policajca koji se, prema tvrdnjama Prištine, sumnjiči da je organizirao napad na urede kosovskog Središnjeg izbornog povjerenstva na sjeveru zemlje.

Međutim, Srbi su odlučili ukloniti barikade nakon što je Dejanu Pantiću mjera pritvora preinačena u kućni pritvor.

Predstavnici Srba na Kosovu su, također, na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 28. decembra izjavili da su dobili jamstva da će zahtjevi Srba za uklanjanjem barikada biti ispunjeni.

Vlada Kosova je u vrijeme postavljanja barikada nekoliko puta izjavila da je KFOR-u dala vremena da ukloni barikade ili će to sama uraditi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...