PREDSJEDNIK VANJSKOTRGOVINSKE KOMORE: "Kandidatski status Bosne i Hercegovine je dobar signal stranim investitorima"

Marinković je pojasnio da sve to djeluje i na mogućnost dodatnog razvoja turizma, unaprijeđenje inovacija i istraživanja, usvajanje novih tehnologija i poslovnih procesa. Potom, poboljšanje obrazovnog sistema i slično.

  • Ekonomija

  • 01. Jan. 2023  01. Jan. 2023

  • 1

Kandidatski status BiH donosi jednu vrstu ekonomske sigurnosti i daje dobar signal stranim investitorima, izjavio je Srni predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.

On je naveo da je kandidatski status podloga za povećanje zaposlenosti, ali i stranim investitorima. I otvara dodatne mogućnosti za nove poslovne prilike, posebno u vanjskotrgovinskoj razmjeni i kreiranju povoljnijeg poslovnog okruženja.

Dodjela kandidatskog statusa od EU je svakako važan korak u predpristupnom procesu svake zemlje, a naročito za BiH. Ovim se otvaraju vrata BiH za viši stepen integracije sa EU. I na kraju, mogućnost punopravnog članstva”, napomenuo je Marinković.

Prema njegovim riječima, kandidatski status za svaku zemlju šalje poruku u svijetu da je ostvarila određeni nivo političke, ekonomske i pravne stabilnosti. Što stvara bolji imidž u svijetu i otvara mogućnost za veća direktna strana ulaganja. Ali i bolji kreditni rejting i konkuretnost privrede uopšte.

Marinković je pojasnio da sve to djeluje i na mogućnost dodatnog razvoja turizma, unaprjeđenje inovacija i istraživanja, usvajanje novih tehnologija i poslovnih procesa. Potom, poboljšanje obrazovnog sistema i slično.

Kada je riječ o pristupu sredstvima iz EU fondova koji su namijenjeni ekonomskom razvoju, konkurentnosti, istraživanju i inovacijama. On je naveo da kandidatski status BiH u suštini ne mijenja mnogo.

“BiH je i prije dobijanja statusa kandidata, uveliko bila u procesima pridruživanja programima. Odnosno fondovima EU. Završni rezultat tih pocesa je potpis bilateralnog sporazuma EU i BiH o učešću u konkretnom programu za koji je pokazan interes”, istakao je predsjednik Komore.

Marinković je rekao da su završene procedure, te da je potpisan ugovor za pristup programu namijenjenom za istraživanje i inovacije – “Horizont Evropa”, programu COST za oblast nauke i tehnologije, program EUREKA za učešće u međunarodnim EUREKA istraživačkim i razvojnim projektima, program “Kreativna Evropa” za kulturu i kreativnu industriju. I programu “Erazmus plus” koji je namijenjen za oblasti obrazovanja, mladih i sporta.

Što se tiče najznačajnijeg programa za podršku i konkurentnosti malim i srednjim preduzećima – Program jedinstvenog tržišta, procedure su u završnoj fazi”, naglasio je Marinković.

Govoreći o trenutnom stanju, on je naveo da je BiH, kroz potpisivanje i primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Koji uključuje i trgovinski sporazum, već obezbijedila slobodnu trgovinu sa zemljama članicama Unije.

“Ovim sporazumom obezbijeđen je neometan promet. I plasman proizvoda iz BiH, ukoliko zadovoljavaju kriterijume i standarde jedinstvenog evropskog tržišta. Rezultati i koristi slobodne trgovine sa zemljama EU su jasno vidljivi. Jer preko 70 odsto od ukupnog spoljnotrgovinskog robnog prometa BiH ostvaruje sa zemljama EU”, podsjetio je Marinković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...