EMIN-BEG, HADŽIJA ARIF, UZEIR...: Na današnji dan rođen je jedan od naših najvećih glumaca

U prvom dijelu naslova su imena likova iz TV serija "Tale" i "Kože", kao i radio-serijala "Momo i Uzeir".

  • Sjećanje

  • 02. Jan. 2023  02. Jan. 2023

  • 0

Doajen bh. glumišta, pozorišni, filmski, radijski i televizijski glumac Rejhan Demirdžić rođen je na današnji dan, 2. januara, prije 96 godina.

Prvi glumački nastup imao je u sarajevskom Narodnom pozorištu 1943. godine. Osim u sarajevskom Narodnom pozorištu glumio je u pozorištima u Šapcu, Titovom Užicu i Nišu u periodu 1945. - 1955. godine, kada se vratio u Sarajevo.

Bio je veliki majstor glumačkog zanata; glumac koji nije imao svoj fah, već je mogao uspješno glumiti i mangupa i nacističkog oficira i bega i gradskog gospodina.

"Umjetnik mora dio sebe pokloniti svom pozivu - dio svog privatnog života i emocija. Za sebe mogu slobodno reći da sam pola svog života, svoje ličnosti, individualnosti, poklonio teatru. Zbog toga mi nikad nije bilo žao i kad bih bio u prilici da opet biram, izabrao bih glumu", rekao je jednom Demirdžić.

Rejhan Demirdžić i Rudi Alvađ ostali su upamćeni po zabavnim emisijama Radija Sarajevo, gdje su igrali veoma popularne likove Uzeira i Momu, a po tim imenima su u narodu prozvani tada novosagrađeni, moderni neboderi u sarajevskom naselju Marindvor.

Dobitnik je brojnih nagrada, a 1965. Grad Sarajevo mu je dodijelio Šestoaprilsku nagradu.

Ima i svoju ulicu u sarajevskom naselju Dobrinja.

Demirdžić je preminuo 22. augusta 1988. u rodnom gradu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...