BISERA TURKOVIĆ ZABRINUTA: "Uđe li Šulić u Vijeće ministara BiH, proruska politika dobija poluge odlučivanja"

Kako je rekla Turković, ukoliko u Vijeće ministara BiH bude izabran član iz reda Bošnjaka, a pod kontrolom SNSD-a, to će značiti prepuštanje potpune kontrole nad Vijećem ministara BiH proruskim političkim snagma.

  • Politika

  • 02. Jan. 2023  

  • 5

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izrazila je zabrinutost zbog mogućnosti da bi SNSD-ov Denis Šulić mogao biti ministar u Vijeću ministara BiH iz reda Bošnjaka.

Kako je rekla Turković, ukoliko u Vijeće ministara BiH bude izabran član iz reda Bošnjaka, a pod kontrolom SNSD-a, to će značiti prepuštanje potpune kontrole nad Vijećem ministara BiH proruskim političkim snagma.

"Važeći propisi o radu Vijeća ministara BiH zahtijevaju da za odluke moraju glasati najmanje po jedan od ministara iz svakog od konstitutivnih naroda. To ne moraju nužno biti zamjenici predsjedavajućeg. Dovoljno je jedan ministar Bošnjak koji će slijediti politiku SNSD-a i HDZ-a i da preuzmu apsolutnu vlast u Vijeću ministara BiH", navela je Turković.

Podsjetila je da su, kako kaže, upravo Dodik i Čović u Domu naroda BiH spriječili da BiH usvoji sankcije Rusiji.

"Proveli smo četiri godine teške borbe za očuvanje institucija BiH i postignutog napretka. Često pod ucjenama i pritiskom, ali su tri probosanska ministra Selmo Cikotic i Sifet Podžić djelovala usaglašeno sa mnom i spriječili smo da osovina SNSD i HDZ potpuno ovlada procesima i povuče BiH unazad", dodaje Turković.

Zaključila je da bi prepuštanje poluga odlučivanja u Vijeću ministara proruskoj politici bio korak ka opasnoj destabilizaciji BiH i cijele regije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...