UPOZORENJE GRADONAČELNICI SARAJEVA: "Zaustavite prikazivanje filma koji negira genocid u BiH..."

Autor filma tako javno negira genocid, ali i međunarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije.

  • Vijesti

  • 03. Jan. 2023  

  • 5

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozvao je gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić da upotrebom svih demokratskih sredstava zabranite najavljenu projekciju  filma Borisa Malagurskog, "Republika Srpska: Borba za slobodu” u Sarajevu. 

-Planirana projekcija filma u Sarajevu je velika uvreda za žrtve opsade Sarajeva, posebno sarajevske djece. Opsada Sarajeva je sumorni trenutak čovječanstva, ali i simbol otpora velikosrpskom nacizmu, agresiji, genocidu, ubijanju i opstanku civilizacije, sa jasnom porukom svijetu i zločincima – Sarajlije se ne daju pomesti, Bosna i Hercegovina ne može nestati.

Staviti i držati grad u opsadi, onemogućiti mu normalno snabdijevanje hranom, vodom, energentima, lijekovima i danonoćno granatama, snajperima i drugim oruđima i oružjima, te zabranjenim sredstvima i metodama ratovanja, ubijati i ranjavati nezaštićene, izgladnjele i iznemogle civile, predstavlja potpuno očigledan i jasan dokaz agresorsko – genocidne namjere, koju je Generalna skupština Ujedinjenin nacija davno osudila usvajanjem  Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja spada u korpus najznačajnijih međunarodnopravnih dokumenata, u tekovine ljudske civilizacije, kao rezultat iskustva međunarodne zajednice iz holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu.

Navedeni propagandni film svojim sadržajem pokušava izjednačiti žrtve genocida i zločince, revizijom historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini, veličanjem osnivanja entiteta Republika Srpska u agresiji u Bosni i Hercegovini 1992-1995 kao borbe protiv "ropstva" i "borbu za slobodu”. Autor filma tako javno negira genocid, ali i međunarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije.

IGK je pokrenuo  peticiju za hitno zaustavljanje promocije filma o bosanskohercegovačkom entitetu RS koju je potpisalo više od 35, 000 potpisnika. Peticija zajedno sa potpisnicima je poslana gradonačelnicima svih gradova u kojima je najavljena projekcija filma, premijerima i predsjednicima država tih gradova, bitnim političkim, akademskim i kulturnim subjektima Kanade, SAD i Evropske Unije.

Danas se moramo sjetiti da poticanje na genocid, govorom mržnje i veličanjem projektanata i izvršilaca genocida predstavlja zločin. Film Borisa Malagurskog podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi.

Negacija genocida, odnosno negacija države Bosne i Hercegovine se ne smije dozvoliti u Sarajevu. Jer filmom je poražena ljudskost, poraženi čovjek i civilizacija. Filmom su i ponižene žrtve Sarajeva, ali i žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta.

Sarajevo zaslužuje mnogo bolje od ovog filma. Kako se žrtve Sarajeva mogu nadati istini i pravdi pored autora poput Borisa Malagurskog. Zato nemojte dozvoliti da premijera ovog filma u Sarajevo ostane zabilježena za potomstvo kao jedan od najcrnjih dana u historiji Sarajeva.

Film jeste ponizio žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na strani kvazi umjetnika Borisa Malagurskog. Zabranom prikazivanja filma vi lično kao gradonačelnica Sarajeva možete dati veliki doprinos istini, pravdi i kulturi sjećanja, ali i nadu žrtvama Sarajeva da nisu ostale same u traženje istine i pravde, navode iz IGK.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...