AKO IMATE NEKU OD OVE TRI APLIKACIJE NA ANDROIDU: Odmah ih izbrišite

Riječ je o tri popularne aplikacije koje zbog manjka sigurnosnih mjera predstavljaju velik rizik za sve Android uređaje na koje su instalirane.

  • HiTec

  • 03. Jan. 2023  03. Jan. 2023

  • 0

Internetom hara još jedna prijetnja koja vreba korisnike Androida. Stručnjaci iz Synopsys Cybersecurity Research Centera (CyRC) otkrili su da tri popularne aplikacije imaju ozbiljan propust koji digitalnim lopužama omogućava potpun pristup vašim vitalnim podacima poput imena i lozinki.

Ove aplikacije, inače dostupne putem Google Play Storea, preuzete su preko dva milijuna puta, što znači da se ne radi o zanemarivom problemu.

Softver u sva tri slučaja služi za pretvaranje Androida u daljinsku tipkovnicu i miš za PC. CyRC kaže da su analizom u svim ovim aplikacijama otkrili slabe ili potpuno odsutne mehanizme za autentifikaciju, kao i nesigurne komunikacijske značajke. To znači da im je prilično lako putem njih pratiti pritiske tipki, odnosno očitati stvari poput lozinki na PC računalima. 

Aplikacije o kojima je riječ su:

  • Telepad verzije 1.0.7 i ranije
  • PC Keyboard verzije 30 i ranije
  • Lazy Mouse verzije 2.0.1 i ranije

Premda sami proizvođači u aplikacije nisu stavili ništa maliciozno, one i dalje ostaju dovoljno ranjive da uzrokuju probleme. CyRC je kontaktirao tvorce aplikacija nekoliko puta, no nisu dobili odgovor. Kako stvari stoje, sve tri aplikacije imaju velik broj korisnika, no nitko ih ne ažurira, što daje naslutiti da sigurnost korisnika nije bila u prvom planu tijekom njihovog razvoja.

Ako ih imate instalirane na vašem Androdiru i brinete se za svoju sigurnost, CyRC predlaže da ih iz ovih stopa izbrišete, piše Express.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...