SPREMAJU LI GORAN VESIĆ I SNS NAJVEĆU PLJAČKU U HISTORIJI SRBIJE: U igri je nevjerovatnih 50 milijardi eura

Vesić i SNS su smislili novu ideju za poklanjanje dijelova Beograda i Srbije bliskim investitorima kroz nedopustivu promjenu zakona o konverziji.

  • Regija

  • 03. Jan. 2023  

  • 0

"Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, posljednjeg dana 2022. godine je izjavio kako će SNS predložiti ukidanje naknade za konverziju čime se, kako je rekao, oslobađa 5.000 lokacija za gradnju. Sve koji su protiv ovakvog prijedloga nazvao je neznalicama i licemherima", izjavila je Ana Gođevac, potpredsjednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Beograd, prenosi beogradski portal Direktno.rs.

"Ministar Vesić je zaboravio da kaže glavnu stvar u vezi sa ovim prijedlogom izmjene zakona, a to je da će ovom odlukom država, odnosno građani Srbije direktno biti oštećeni za pedeset milijardi eura! Neka je prosječna vrijednost svake od tih 5.000 lokacija deset miliona eura - toliko košta samo jedan hektar na Novom Beogradu - ukupna vrijednost 5.000 lokacija je 50 milijardi eura! Na taj način Goran Vesić i SNS se spremaju za najveću pljačku do sada, ne u historiji Srbije, nego cijele Evrope", pojasnila je Gođevac.

"Naime, kada neko kupi fabriku, kroz privatizaciju ili iz stečaja, stiče pravo korištenja zemljišta koje je ispod objekata i zemljišta neophodnog za njihovo funkcionisanje. Ako odluči da sruši fabriku da bi sagradio stanove iil poslovni prostor, odnosno da izvrši promjenu prava na zemljištu, mora da plati to zemljište, jer ono nije ušlo u cijenu fabrike. Da država ne bi bila oštećena 2009. godine je donijet zakon po kome se to zemljište plaća, a cijena se određuje prema formuli za plaćanje naknade za konverziju. Ako dođe do izmjene zakona, kako to sada predlaže SNS, konverzija se više neće plaćati i budžet države će biti ozbiljno oštećen.

Dakle, Vesić i SNS su smislili novu ideju za poklanjanje dijelova Beograda i Srbije bliskim investitorima kroz nedopustivu promjenu zakona o konverziji. Umjesto da se novac slije u budžet, po ovoj SNS zamisli slivao bi se u privatne džepove, a ne za ulaganje u ljude, za infrastrukturu ili inovacije, za bolje zdravstvo, obrazovanje i veće plate, za sprečavanje odlaska mladih. Zbog toga ovaj zakon ne smije da se usvoji, jer bi imao dugoročne i štetne posljedice po građane i državu", izjavila je Ana Gođevac, potpredsjednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Beograd.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...