ODLAZAK U LEGENDU: Preminuo astronaut Walter Cunningham, član prve posade Apolla...

Cunningham je služio u američkoj mornarici i marincima te letio u 54 misije kao borbeni pilot.

  • HiTec

  • 04. Jan. 2023  

  • 0

Bivši astronaut Walter Cunningham, koji je 1968. godine letio u svemir na letjelici Apollo 7 u sklopu prve misije Apolla s posadom koja je utrla put za 12 slijetanja na Mjesec sljedećih godina, umro je u 90. godini, objavila je NASA.  

Cunningham se pridružio članovima posade Walteru Schirri i Donnu Eiseleu u uspješnoj 11-dnevnoj misiji koja je izvedena u niskoj Zemljinoj orbiti kao prvi ljudski testni let nove svemirske letjelice Apollo, u kojoj će se kasnije putovati na Mjesec.

Apollo 7 označio je nastavak NASA-inog programa svemirskih letova 21 mjesec nakon požara u kojem su poginula sva tri člana posade Apolla 1 tokom testnog zemaljskog lansiranja krajem januara 1967. godine.

Cunningham je služio u američkoj mornarici i marincima te letio u 54 misije kao borbeni pilot.

Izabran je za astronauta 1963. godine, objavila je svemirska agencija.

- Walt Cunningham bio je pilot borbenog aviona, fizičar i poduzetnik - ali, iznad svega, bio je istraživač - istaknula je NASA u izjavi kojom je objavljena njegova smrt.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...