"SB" NA PREDSTAVLJANJU NOVOG SELEKTORA FARUKA HADŽIBEGIĆA: "Sa ponosom sam prihvatio ovaj poziv!" (FOTO)

“Nikad nisam ni smatrao da sam otišao iz saveza, bio sam kratko selektor. Nekad smatram da je ovo drugi put, nekad da je početak, ali uvijek sam se smatrao dijelom saveza."

  • Sport

  • 04. Jan. 2023  04. Jan. 2023

  • 3

Fudbalska reprezentacija BiH danas je i zvanično dobila novog selektora - Faruk Hadžibegić je novi trener Zmajeva.

Tim povodom na današnjoj press konferenciji na samom uvodu se oglasio predsjednik Saveza Vico Zeljković.

“Novu godinu započinjemo u dobrom raspoloženju, imali smo sjednicu IO. Na njoj smo imenovali Faruka Hadžibegića za novog selektora. Želim mu čestitati i zaželjeti mnogo sreće. Cilj je jasan, želimo izboriti historijski plasman i plasirati se na Euro. Imamo vjeru u selektora, želimo pronaći dobar model i o dobru motivaciju. I vjerujem da ćemo se historijski plasirati na Euro. IO je jednoglasno podržao izbog Faruka Hadžibegića. To govori o našem jedinstvu i to govori o tome da gledamo u istom smjeru”, rekao je Zeljković, prenosi N1.

HVALA PETEVU

Govorio je i o Ivaylu Petevu.

“Želio bih se zahvaliti Petevu sa kojim smo imali korektne rezultate. Imali smo početak kvalifikacija za SP. Nismo se uspjeli plasirati na SP. Nakon toga smo ga zadržali i uspjeli kroz Ligu nacija napraviti iskorak i osvojimo grupu B Lige nacije. Sigurno da smo prethodnih 10-15 dana razmišljali šta i kako dalje. Obavio sam set sastanaka sa gospodinom Misimovićem i zajedno smo i bivšeg selektora zajedno doveli. Ovo nije bila laka odluka, ali sigurno da svaka dovodi do rizika i niti jedna nema garanciju za uspjeh. Stojimo iza svega. Stajali smo iza Peteva, sam njegov dolazak je došao u nefer atmosferi. Ipak, uspjeli smo kroz rad to promijeniti i dovesti do zadovoljavajućeg nivoa.”, rekao je Zeljković, a potom dodao:

“Zašto sada promjena? Postavlja se pitanje, ali moramo reći da je s njim istekao ugovor. Nismo ga smijenili, konstatovali smo da je ugovor istekao, analizirali sve i došli smo do toga da nam treba nova energija. Želimo u kvalifikacijama koje će biti guste da uđemo sa novim selektorom i želimo iskoristiti sve da napravimo i plasiramo se na Euro.”

Govorio je i u stanju sa Fudbalskom savezu BiH.

“Prethodne godine smo poslovali stabilno. Želim se zahvaliti gospodinu Čeferni i Infantinu. Mi smo udruženje građana, nemamo prihode. Sav budžet se sastoji od UEFA-e i FIFA-e i sponzora koje mi nađemo i potpišemo da nam pomognu. Želim napomenuti i skrenuti da sav naš rad je jako odgovoran i transparentan. Pazimo na sve stvari, postali smo stabilni, a to ne bi mogli bez UEFA-e. Tako smo započeli i historijski pothvat, a to je izgradnja terena. O tome se malo piše i priča, ali hoće sigurno na proljeće kada mediji, simpatizeri i navijači vide šta smo uradili. Radi se o 12 terena, uspjeli smo uz određena kašnjenja da završimo 4 terena. Ipak, okrećemo se pozitivnom, a ovdje jeste da smo nakon toliko decenija smo ušli i započeli, pa i započeli četiri terena.”, rekao je Zeljković.

Medijima se obratio i direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović.

“Zahvalio bih se Petevu s kojim smo imali dobru, profesionalnu saradnju. Znamo koga smo izvukli u grupi u kvalifikacijama za Euro. Imamo dobru šansu i vjerujem da možemo izboriti historijski plasman na Euro. Ovim putem bih novom selektoru poželio sreću, i sve najbolje”, rekao je kratko Misimović.

Potom se prisutnima obratio i novi selektor Faruk Hadžibegić.

“Nikad nisam ni smatrao da sam otišao iz saveza, bio sam kratko selektor. Nekad smatram da je ovo drugi put, nekad da je početak, ali uvijek sam se smatrao dijelom saveza. Bilo je tu i teških vremena, ali ljudski je tako, tako je u familiji. Imao sam priliku da me opet imenuju za selektora i sada osjećam zadovoljstvo, sreću i ponos. Želim biti dio ovog projekta, ne samo sportske politike saveza, nego želimo ostvariti cilj koji bi nas odveo na Euro. Vi dobro znate fudbal, jer ga volite kao i ja. Neki detalji su različiti u vašoj i mojoj profesiji. Najveća opasnost je ovdje, koju god selekciju napravimo, momci dolaze u nedjelju, a meč se igra u srijedu. Ako bude sreće da svi budu zdravi to će biti velika stvar. Najteži zadatak u ovom momentu jeste da svi igrači izraju u različitim sistemima. Sada trebamo napraviti selekciju i tu će biti puno polemike, od igrača koji žele igrati isti fudbal. Tako smo razgovarali i sinoć sa predsjednikom, ljudima koji su bili prisutni. Imamo najbolje ekipe na svijetu, Atletico Madrid koji je osvojio LP imate i Barcelonu. Ne mogu svi igrati u Atleticu, jer igraju u potpuno drugačijem sistemu od Barcelone. Moramo odabrati najbolje, da svi dođu do vizije i tražimo rezultat.”, rekao je Hadžibegić, a potom dodao:

“Sa ponosom sam prihvatio ovaj poziv, uvijek sam zainteresovan. Ipak, nisam vjerovao da će se to desiti. Mislio sam da mi je sudbina trasirala taj put, da ću završiti karijeru u inostranstvu. Poziv je odgovornost, zadovoljstvo i jedna velika motivacija. Volio bih da sa vama podijelimo sportski projekat jer vi imate odgovornost da napravimo ambijent zahtjevnosti. Cilj je rezultat i on treba biti projekat svih. Vi ste ti koji možete poslati poruku pa da se ne divimo komšijama iz Hrvatske kako imaju naboj kada igraju za reprezentaciju. I oni su momci od krvi i mesa. Želimo radnu atmosferu i odat ću vam primjer koji želim da ispravimo kod nas. Znate da svi naši igrači igraju u Evropskim klubovima, imaju disciplinu koja je velika. To je organizacija zahtjevnosti rezultata, a oni zavise od uspjeha. Svi ovdje dolaze o trošku reprezentacije, a odlaze o svom trošku kako bi se što prije vratili u reprezentaciju. Želimo otići i u kafanu, na baklavu i u familiju, ali da je isti cilj – želimo rezultat! Tu smo zbog reprezentacije, tu smo kako bi napravili rezultat i kako bi publika bila zadovoljna. Nadam se da ćete me dobro shvatiti.”

"IGRAČI SU PROFESIONALCI"

Upitan je predsjednik Zeljković zbog čega je upravo sada došlo do rastanka sa selektorom Petevom.

“Imali samo sa Petevom dvije godine rada i prošli smo puno stvari. Bilo je loših momenata, bolnih poraza. Bilo je i teških stvari. Bilo je isto tako i dobrih rezultata. Kada smo sve sumirali, analizirali i razmišljali sve što nas čeka u ovoj godini na kraju smo došli do mišljenja da u ovom trenutku nam treba neko ko više poznaje odnose i prilike u kojima živimo, naš mentalitet i sve što nam se može desiti. Jako dobro znate da ovdje nakon jedne pobjede se napravi euforija, ali nakon jednog lošeg rezultata ništa ne valja. Na prvu zvuči kao neozbiljno, ali isto tako mi znamo šta smo prošli prethodne dvije godine. Nosio se sa podrškom medija, teško je to podnosio. Kada bi njega pitali, on bi rekao da se nije istrošio, ali mi smo ti koji smo ga doveli, stali iza njega. Sada smo mi ti koji smatramo da je za BiH najbolje da selektor bude Faruk Hadžibegić. Zbog ljudskih, trenerskih kvalteta, življenja na ovim prostorima i svega što je prošao u ovoj zemlji. Spadam među mlađu reprezentaciju, a u vrijeme Jugoslavije bio je kapiten jednom Stojkoviću i sigurno da se radi o veličini koju želimo iskoristiti i da iskoristimo da riješimo sve probleme”, rekao je Zeljković

Igrači su stali uz Peteva, kako će oni reagovati na promjenu?

“Što se tiče igrača, skoro sam svakodnevno u kontaktu s njima. Bili su upućeni i znali su čemu i šta se radi. Ne vidim da će tu biti neki problem. Oni su profesionalci i prvi dan kada budu došli ovdje dat će 100% i sve od sebe. Znaju šta je u igri, a selektor i ja ćemo otići u posjetu dosta igrača. Nemamo mnogo vremena, želimo da se upoznaju i s te strane neće biti problem”, rekao je Misimović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...