KAPITALIZAM NA DJELU: U najvećem rezu u istoriji kompanije Amazon otpušta 18.000 radnika

Izvršni direktor kompanije, Andy Jassy, izjavio je da je godišnje planiranje “bilo teže s obzirom na neizvjesnu ekonomiju i da smo zapošljavali brzo u posljednjih nekoliko godina.”

  • Ekonomija

  • 05. Jan. 2023  

  • 0

Gigantski lanac Amazon objavio je u srijedu da gasi 18.000 radnih mjesta, kao dio ranije najavljenog vala otpuštanja.

Izvršni direktor kompanije, Andy Jassy, izjavio je da je godišnje planiranje “bilo teže s obzirom na neizvjesnu ekonomiju i da smo zapošljavali brzo u posljednjih nekoliko godina.”

18.000 otkaza uključuje i one koji su ranije najavljeni u novembru. Najviše će utjecati na usluge e-trgovine kompanije kao što su Amazon Fresh i Amazon Go, kao i na organizacije ljudskih resursa, prenosi DW.

Navedeno je da će ovaj val otpuštanja zahvatiti i evropske poslovnice.

Amazon ima više od 1,5 miliona zaposlenih, što ga čini drugim najvećim privatnim poslodavcem u SAD-u, nakon Walmarta.

Kompanija je počela otpuštati osoblje u novembru iz svog odjela za uređaje, za Reuters je rečeno da je u to vrijeme ciljala na oko 10.000 otpuštanja.

Tehnološka industrija je 2022. godine izgubila više od 150.000 radnika, prema stranici za praćenje Layoffs.fyi, a to je broj koji nastavlja rasti.

Salesforce Inc (CRM.N) je u srijedu saopćio da planira eliminirati oko 10% osoblja, kojih je do 31. oktobra bilo skoro 8.000.

Smanjenja, koja se kreću od novembra prošle godine, smatraju se najvećim u kompaniji od njenog pokretanja 1994. godine.

Kako su mnoge jake ekonomije koketirale s recesijom i borile se s neuobičajeno visokom inflacijom 2022. godine, nekoliko tehnoloških kompanija borilo se da održi svoje poslovanje.

To je u suprotnosti sa porastom prihoda koji su ostvarili tokom pandemije.

Gigant društvenih medija Meta, koji vodi Facebook, Instagram i Whatsapp, objavio je u novembru prošle godine da otpušta 13% svoje radne snage.

Međutim, novinska agencija Reuters je sugerirala da je smanjenje radnih mjesta u Amazonu nadmašilo one u drugim tehnološkim divovima, uključujući Metu.

Analitičari smanjenje vide kao kraj takozvanog tehnološkog buma koji je vladao u posljednjoj deceniji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...