NERMIN OGREŠEVIĆ POTVRDIO: "NES i Stranka za BiH više neće učestvovati u razgovorima o formiranju državne vlasti, nema spremnosti..."

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić kazao je da su na današnjem sastanku tražili da se Zakon o nepokretnosti povuče iz procedure.

  • Politika

  • 05. Jan. 2023  05. Jan. 2023

  • 12

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević potvrdio je da NES i Stranka za BiH više neće učestvovati u razgovorima o formiranju državne vlasti, nakon što na današnjem sastanku predstavnika osmorke i SNSD-a nije bilo spremnosti da se o određenim pitanjima razgovara i da se povuče usvojeni Zakon o neproketnosti u RS koji se odnosi na državnu imovinu. 

"Ovih dana smo razgovarali o političkim temama, ono o čemu smo mi obaviješteni kada je u pitanju potpisivanje sporazuma, ključno dostignuće je bilo da se napravi drugačiji ambijent. Nismo zadovoljni s potezima koji su povučeni. Uvažavam kolege da oni i njihove političke stranke imaju drugačije mišljenje. Shodno onome kako je proces vođen, dali smo šansu, mislim da rezultat nije takav da bi NES i SBiH mogle nositi taj teret vlasti i odgovornosti pod ovim uvjetima na nivou države", kazao je Ogrešević. 

Na pitanje da li bi vlast formirali sa SDA i DF-om Ogrešević je kazao da oni ovo ne rade zbog SDA i DF. 

"Mi smo navikli biti u opoziciji i nama uopće nije problem. Naš rad je dugoročan i mi želimo biti strpljivi i boriti se za rješenja, da bismo našli rješenja koja su potrebna", kazao je. 

Na pitanje o nižim nivoima vlasti i kako će se tu ponašati NES i Stranka za BiH nije bilo konkretnog odgovora u ovom trenutku.  

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić kazao je da su na današnjem sastanku tražili da se Zakon o nepokretnosti povuče iz procedure.

"Nije bilo spremnosti da se to uradi. Obzirom da nije bilo spremnosti, mi nećemo biti dio vlasti, SBiH nema zastupnika ali NES ima sa svojim partnerima. Također, pitanje četvrtog ministarstva, SNSD ima 8 zastupnika sa partnerima, a dogovor koji je postignut je da SNSD ima 4, a stranke osmorke sa 13 zastupnika 3 ministarstva. Do tih pitanja nije ni došlo jer nije bilo spremnosti da se o tome razgovara", kazao je Efendić. 

Dodao je da ostale stranke imaju dovoljno glasova u Parlamentu i mogu nastaviti.

"Žao nam je da kolege partneri iz osmorke nisu više insistirali da se ovaj ambijent popravi ne samo riječima nego i djelima. Ukoliko postoji spremnost da se taj zakon povuče, mi bismo bili spremni da nastavimo proces. Mi dalje nećemo učestvovati", kazao je.  

On je poručio da ko ima većinu može formirati vlast, a kada je riječ o SDA i DF da nemaju kontakte.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...