VOJNI ANALITIČAR IVICA MANDIĆ: „Rusi su napravili tako veliku idiotariju, ne znam je li se to u povijesti još koji put dogodilo…"

"Činjenica je da Rusija zapravo nema takve vojske koja bi se mogla rasporediti u Bjelorusiju i da ozbiljno ugrozi ukrajinske Oružane snage", istaknuo je Mandić.

  • Evropa

  • 06. Jan. 2023  

  • 0

Vojni analitičar Ivica Mandić gostovao je u Dnevniku Nove TV te komentirao aktuelnu situaciju u Ukrajini, ali i Putinov poziv na privremeni prekid vatre za pravoslavni Božić.

"Što se tiče nepovjerenja Ukrajine prema Rusiji, to je posve normalno. Zemlje su u ratu. Dosad se uopće nije slušalo, pa ni ova najava o prekidu vatre. Bjelorusija niti ima kapaciteta niti bi značajno mogla utjecati na rat. Međutim, manevar ruskih snaga iz Bjelorusije bio bi vrlo opasan. Činjenica je da Rusija zapravo nema takve vojske koja bi se mogla rasporediti u Bjelorusiju i da ozbiljno ugrozi ukrajinske Oružane snage", istaknuo je Mandić.

To je informacijska operacija koju već dugo, zajedno s predsjednikom Bjelorusije Lukašenkom, predsjednik Putin osobno, a i preko svoje diplomatske mreže šalje u svijet, kaže Mandić.

"Riječ je o tome da se zapriječi elitni dio Oružanih snaga Ukrajine u pripremi i provedbi ofenzivnih operacija na istoku i na jugu zemlje. Naprosto, da se drži ogromna pričuvna snaga koja ne služe ničemu. I da na taj način otupi oštricu planski izvedene ofenzivne operacije. Ništa posebno nova. Nekakvih indikatora u smislu gomilanja operativnih snaga velike moći niti nema niti tamo postoji takva vrsta vojske. Broj streljiva koji se sad ispaljuje govori da su ruske snage smanjili za dvije trećine. Streljiva više nema niti se može više tako brzo proizvesti", dodao je Mandić.

Osvrnuo se i na pomoć koju Ukrajina dobiva od drugih zemalja.

"Izuzetno je živa i žestoka rasprava na Zapadu vezano za stupnjevano opremanje ukrajinske vojske ofenzivnim oružanim sustavima. Radi se o tenkovima, radi se o raketama dometa 300 kilometara i više. Radi se o zrakoplovstvu. Analitičari u svijetu govore da je to prilično velika pogreška Zapada. Prvi korak tome vjerojatno je odobrenje Bradleya i pojačavanje još više nego što je sad protuzračna obrana Ukrajine da bi se život mogao stabilizirati. Očekuje se da vjerojatno više neće biti stupnjevano isporučivanje takve vrste streljiva, nego će u jednome trenutku Zapad, posebno mislim na Macrona, Bidena i Scholza te britanskog premijera, morati donijeti odluku i opremiti Ukrajinu ofenzivnim sredstvima da bi se što brže završio ovaj rat", dodao je Mandić.

Na Novu godinu u ukrajinskom raketnom napadu ubijen je velik broj ruskih vojnika

"Nije nikome ozbiljnom nepoznato da Ukrajina, osim ove pomoći u materijalu, dobiva i obavještajne podatke Zapada. Ukrajina je bila jedan od najvećih proizvođača i inženjera baš iz IT područja. Naprosto su našli metu koja je unosna. Znači, cilj visoke vrijednosti tolika je grupacija. Najveća stvar omogućena im je od lošeg zapovijedanja. Nitko nikada nije vidio, a bio sam vojnik u ratu, da će netko 600 vojnika staviti u jednu zgradu. To je tako velika idiotarija da ja ne znam je li se to u povijesti još koji put dogodilo", zaključio je Mandić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...