OŠTRE REAKCIJE IZ WASHINGTONA NA SPORAZUM SAD-a i SRBIJE: „Ovo je sramotno! Srbija organizira haos u Bosni i Hercegovini…“

Ne stišavaju se reakcije na potpisivanje ugovora između SAD-a i Vlade Srbije.

  • Regija

  • 06. Jan. 2023  06. Jan. 2023

  • 9

Osude takvog čina stižu i iz Washingtona, odakle je reagirala Ivana Stradner, doktorica pravnih nauka, aktuelna naučna suradnica Američkog poduzetničkog instituta u Washingtonu, istraživačica i specijalna dopisnica Kyiv posta.

„Sramotno: SAD i Srbija potpisale Memorandum o razumijevanju između State Departmenta i Ministarstva vanjskih poslova Srbije. Amerikaci bi trebali nametnuti sankcije i popraviti korupciju i organizirani kriminal umjesto da udovoljavaju diktatorima i  ruskim opunomoćenicima na Balkanu, poručila je Ivana Stradner te dodala:

„Stvarno je toliko loše jer Srbija organizira haos na Balkanu u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Crnoj Gori“, zaključila je Stradner.

Podsjetimo, prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill potpisali su u Beogradu Memorandum o razumijevanju između State Departmenta i Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra da treba povećati intenzitet međusobnih kontakata sa SAD-om, a samim tim i posjeta, kako u Washingtonu, tako i u Beogradu.

"Mi pozdravljamo što državni savjetnik Chollet dolazi u Srbiju, ako sam dobro razumio 12. januara. Naravno, radovali bismo se i posjeti državnog sekretara Blinkena. Time bi bilo potvrđeno opredjeljenje aktuelne američke administracije za razvijanje partnerskih odnosa", rekao je Dačić.

On je rekao da je zadovoljan i nivoom ekonomske saradnje sa SAD-om koja je, kaže, prešla milijardu dolara i zahvalio Hillu što je iznio ocjene koje mogu da postaknu investitore za dolazak u Srbiju.

"Od velikog je značaja da je više od 30.000 radnika zaposleno u američkim kompanijama u Srbiji", rekao je Dačić.

Govoreći o Memorandumu o razumijevanju, objasnio da će se na taj način uspostaviti saradnja između dva ministarstva kada je riječ o razmjeni zaposlenih.

"Taj aranžman vidimo kao još jednu priliku za unaprjeđenje bilaterlanih odnosa i bolje razumijevanje spoljnopolitičkih službi. Riječ je o privremenom raspoređivanju oficira za vezu našeg ministarstva u odgovarajuću direkciju State departmenta", kazao je Dačić.

Hill je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju oko upostavljanja jednog oficira za vezu, poziciji za srpskog diplomatu koji bi radio u State Departmentu.

"Mislimo da je ovo prava prilika da se naša ministarstva približe i da bolje upoznamo naše diplomate. Mislim da Srbija ima tradiciju dobrih diplomata", rekao je Hill.

On je rekao da je sa Dačićem razgovarao o različitim pitanjima sa kojima se suočavaju i izrazio zadovoljstvo zbog toga što postoji zajedničko viđenje problema.

"Očigledno je da postoji mnogo stvari koje treba da se urade u svijetu oko pitanja koja su veoma važna kako za Srbiju tako i za SAD", rekao je Hill.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...