ALJOŠA ČAMPARA: "Najava iz RS je kao guranje prsta u oko, ali ne treba nasjedati na provokacije"

“Sinoć smo imali sastanak. Mislim da su potpuno opravdani zahtjevi boračkih udruženja i nevladinih organizacija u smislu proslave neustavnog dana manjeg bh. entiteta RS", rekao je Čampara

  • Politika

  • 06. Jan. 2023  

  • 6

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kaže da je na sastanku sa predstavnicima boračkih udruženja i nevladinih organizacija postignut dogovor da se ne izlazi na ulice Sarajeva 9. januara.

“Sinoć smo imali sastanak. Mislim da su potpuno opravdani zahtjevi boračkih udruženja i nevladinih organizacija u smislu proslave neustavnog dana manjeg bh. entiteta RS.

Aljoša Čampara: Znamo šta se ovdje dešavalo

Naravno, na neki način se to sigurno doživljava i kao jedna vrsta provokacije. Guranja prsta u oko. Posebno na ovoj lokaciji koju su izabrali da obilježe taj neustavni dan.

Dakle, ovdje na lokalitetu prema Kantonu Sarajevo.

U bliskoj prošlosti mi smo svjesni šta se ovdje dešavalo i šta se dešavalo sa tih područja. Da je ovdje ubijeno preko 10.000 stanovnika grada Sarajeva. Taj datum je početak ili začetak nečega što se kasnije desilo.

Dakle, početak jednog stradanja i na kraju genocida u Bosni i Hercegovini. Opravdani su zahtjevi boračkih udruženja i nevladinih organizacija”, rekao je Čampara tokom gostovanja na TVSA.

Čampara zajedno s boračkim udruženjima i nevladinim organizacijama poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Sud BiH da poduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti.

“U svakom slučaju mi smo oprijedjeljeni, a to je i zaključak, da Tužilaštvo BiH, koje je nadležno, pokrene procedure prema onima koji obilježavaju i koji su organizatori takvog neustavnog praznika.

Prije svega, oni krše odluke Ustavnog suda BiH koji je najviša pravna instanca. Znamo svi da su odluke ustavnih sudova konačne, obavezne i izvršne”, kaže Čampara.

Isto tako, ministar smatra da treba hladne glave razmisliti o svemu i ne upadati u zamke i provokacije.

“Zbog toga je odlučeno da se odustane od ovog zatvaranja nekih ulica i protesta. Smatramo da bi jedva dočekali svi oni koji ne vole BiH, ne žele normalan život u BiH, do dođe do incidenta, što bi im odgovaralo.

Posebno priče da bi to bilo duž entitetske linije, mlsim da bi to bio najveći poklon onima koji to rade”, naglasio je Čampara.

Očekuje da će reagirati Tužilaštvo

On očekuje da će tužilaštva smoći snage i energije da sankcionišu sve one koji krše odluke Ustavnog suda.

“Doći će vrijeme kad će se to desiti. Pravda je spora, ali dostižna. Vidjeli ste, otkad je donesen Zakon o zabrani negiranja genocida, od tada nemate takve napade i negiranja, kao što je to bilo prije nekoliko godina”, ističe Čamapra.

A što budemo bliži euroatlantskim intregracijama, stvari će dolaziti na svoje.

Najave iz susjedne Srbije da će pojedini njeni politički zvaničnici prisustvovati obilježavanju neustavnog dana RS, Čampara je nazvao “populističkim potezima”.

“To su populistički potezi. Za cilj imaju destabilizaciju BiH. Oni vode politiku preko BiH umjesto da se bave svojim unustrašnjim stvarima. Ovako sakupljaju jeftine političke poene”, rekao je Čampara.

Dodaje da MUP Kantona Sarajevo poduzima sve aktivnosti, da će biti pojačane kontrole i da se građani ne trebaju brinuti za sigurnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...