ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ JASNO PORUČIO: "Naš odgovor Viškoviću bit će ukidanje konstitutivnosti, jer je to kočnica Bosne i Hercegovine"

"Da je ZAVNOBIH tretirao građane a ne narode, ne bi danas ravnogorci i Dražini i Ratkovi i Radovanovi sljedbenici i Blajburgaši nalazili uporište u njemu da stvaraju ekstremne etničke ekskluzivitete u BiH". ističe Mehmedović

  • Politika

  • 08. Jan. 2023  

  • 2

"Naš odgovor na najavu ukidanja Vijeća naroda Rs od strane Radovana Viškovića, entitetskog premijera, bit će da ukinememo konstitutivnost jer je to kočnica za BiH kao što je velikosrpskom projektu kočnica Vijeće naroda Rs", poručio je državni zastupnik Šemsudin Mehmedović.

"Višković nas je pozvao da tražimo ukidanje konstitutivnosti! Iako se u političkom smislu sa Viškovićem uglavnom ne slažem, ovdje bi ga podržao i potvrdio da je Ustav Rs, FBiH i Bosne i Hercegovine baš postao kočnica razvoja društva u cjelini. Zato i treba mijenjati Ustav BiH koji je odavno prevaziđen, i vratiti se na ZAVNOBIH postavke. Višković je najavio kako će se mijenjati Ustav Rs da bi se ukinulo Vijeće naroda i spriječilo potezanje vitalnog nacionalnog interesa te da je Vijeće naroda kočnica Rs. Hvala Viškoviću na ovom. Naš odgovor na ovo bit će da ukinememo konstitutivnost jer je to kočnica za BiH kao što je velikosrpskom projektu kočnica Vijeće naroda Rs", poručuje Mehmedović.

Dodaje da je "ovom najavom Rs objavila pohod na ekstremmni etnički ekskluzivitet 49% BiH i dovšetak genocida i etničkog čišćenja pravnim putem".

"ZAVNOBiH je postao ključni interes velikodržavnih projekata iz Srbije i Hrvatske i onih koji polažu vijence Draži i Ratku i u Blajburgu. Da je ZAVNOBIH tretirao građane a ne narode, ne bi danas ravnogorci i Dražini i Ratkovi i Radovanovi sljedbenici i Blajburgaši nalazili uporište u njemu da stvaraju ekstremne etničke ekskluzivitete u BiH". ističe Mehmedović i citira na koju se Viškovićevu izjavu poziva: "Potezanje vitalnog interesa u Vijeću naroda je mimo svega onoga kako je zamišljeno to vijeće. Ukoliko se obezbijedi prohodnost, Ustav bi trebao da bude promijenjen. Mi još imamo smrtnu kaznu u Ustavu, glavni grad nije Banja Luka, a ustavna kategorija je popis iz 1991. godine", kazao je Višković za Srnu".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...